Yaz sıcaklarında güneş çarpması durumunda ne yapılmalı?

Havalar bunaltıcı derecede ısındı. Bunaltıcı sıcaklardan kurtulmak isteyen insanlar, soluğu deniz, havuz kenarlarında almaya başladı. Ancak bu havalarda yaz tatilinizi zehir edebilecek önemli bir nokta var: güneş çarpması! Vücut ısısının 41 derece üzerine çıkması ile gelişen güneş çarpması; kalp, beyin, böbrek, karaciğer gibi hayati organların fonksiyonlarını bozuyor. Bu durumdan en çok çocuklar ve yaşlılar etkileniyor. Peki güneş çarpması durumunda ne yapmak gerekiyor?
* Hastanın elbiselerini çıkarıp hastayı soğuk su banyosuna sokun. Eğer bu mümkün değilse vücudunu ıslak bir çarşafla ya da havluyla sarın, kol ve bacaklarını buz parçalarıyla ovun.

* Şuuru yerinde değilse ve solunum sorunu varsa ‘yardım edeyim’ düşüncesiyle boşuna zaman kaybettirmeden hastayı acil olarak sağlık kuruluşuna ulaştırın.
* Güneş çarpan kişinin alnına soğanı ezerek koyun, ısının alınmasına yardımcı olacaktır.

* Güneş çarpmalarında ayran ya da yoğurt tüketilebilir. Yoğurt cildi soğutma amaçlı da kullanılabilir. Bu yöntem için yoğurdu vücudunuza direk uygulayabilirsiniz.
* Hastanın bilinci yerindeyse yudum yudum su içmesini sağlayın. Zihinsel olarak zayıf durumda ise su içmek pek mümkün olmayabilir.