Unesco’nun sahip çıktığı kültürel miraslar

unesco_miraslari

Unesco; bilindiği üzere eğitim, bilim ve kültür alanlarındaki amaçlarını kendisine üye olan her devlette kurulan Milli Komisyonlar aracılığıyla gerçekleştirmeye çalışan bir yapılanmadır. Bu mirasların gelecek nesillere taşınmasını güvence altına alan Unesco’nun belirlediği oldukça önemli kültürel mirasların bazılarını sizler için derledik.

Ağaç kabuğu ürünleri- Uganda
19. yüzyılda kumaşın gelmesiyle kaybolmaya yüz tutan Uganda’da yaşayan Bagandaların kültürel değerlerinden biri olan ağaç kabuklarından ince ince kıydıktan sonra ip haline getirdikleri çeşitli giysi, kilim ve aksesuarları yapan ustalara UNESCO sahip çıkıyor.

Karagöz ve Hacivat-Türkiye
Anadolu kültürünün bir mirası olan Hacivat ve Karagöz gölge oyunu da UNESCO tarafından korumaya alınmıştır. Halk edebiyatının bir ürünü olan Karagöz ve Hacivat karakterlerinin gerçekte yaşayıp yaşamadığına dair net bir bilgi yok. Bu iki karakterin aralarında geçen diyaloglar kuklalarla perde arkasından gölgeleri yansıtılarak ve seslendirilerek gerçekleşiyor.

Mariachi- Meksika
Meksika deyince ilk akla gelen, dizi ve filmlere konu olmuş şeylerden biri de halkın geleneksel müziği olan Mariachi’dir. Geleneksel kıyafetleri kocaman şapka ve işlemeli ceketleri (ya da pançoları) ile çeşitli müzik enstrümanları eşliğinde söyledikleri halk müzikleri UNESCO tarafından koruma altına alınmıştır.

Binche Karnavalı-Belçika
Her yıl Belçika’nın Wallon bölgesinde Şubat ve Mart aylarında gerçekleşen Binche Karnavalı, 14. yüzyıldan beri baharın gelişinin şerefine kutlanan bir gelenek halini almıştır. Pagan kültüründen gelen bu karnavalın asıl amacı dans edip adaklar adayarak kötü ruhları uzaklaştırmak ve onlarla mücadele etmek. Geleneksel olarak erkeklerden oluşan yaklaşık 1000 kadar kişi renkli kıyafetler giyerek yüzlerine balmumundan maske takıp ellerinde sopalarla ilginç bir şekilde dans ediyorlar. Tüm bu gerçekleştirilen ritüel UNESCO tarafından güvence altına alınmıştır.

Yupari’nin Jaguar Şamanları-Kolombiya
İspanyol işgalinin öncesine dayanan bir kültürel değer olan Jaguar Şamanları, UNESCO tarafından gelecek nesillere aktarılması için korumaya alınmıştır. Kolombiya’da doğa üstü güçleri sayesinde iyileştirme gücüne sahip bu bilge insanlar yöre halkı tarafından çok büyük önem arz ediyor.