Müzik festivalleri, film festivalleri, tiyatro festivalleri derken, gözden kaçırdığımız çok sayıda yerel festivallerin olduğu bir gerçek. Üstelik ülke dışından çok fazla misafiri konuk eden bu festivaller, her yörenin kendine has geleneklerini görmenize olanak sağlıyor.
1. Bağbozumu Festivali: Ülkemizin en güzel adalarından olan Bozcaada’da her yıl düzenlenen geleneksel Bağbozumu Festivali, bir kez gelenin bir sonraki yıl tekrar gelmek istediği festivallerden birisi. Bu yüzden her yıl biraz daha kalabalık olması garipsenecek bir durum değil. Adalı şarap üreticilerinin kendi bağlarında düzenlemiş oldukları sembolik bağbozumları ile başlayan festival, 2 gün boyunca konserler ve yarışmalarla sürüyor. Festivale katılan kişiler bağ işçileriyle birlikte traktörlere binip bağlara üzüm toplamaya gidiyor. Üzümler eskiden de olduğu gibi yine eşek sırtında, at arabasıyla, traktör ya da pırpır eşliğinde tören alanına getiriliyor ve festival eğlencesine start veriliyor.
2. Tekirdağ Kiraz Festivali: 1962 yılında başlanan ve o günden beri her yıl Haziran ayında, Tekirdağ’da düzenlenen Kiraz Festivali’nin ilk adı Kiraz Cümbüşü’dür. Kiraz Festivali’nde kiraz yarışmaları, fener alayları, kortejler, gece konserleri, sergiler, gösteriler, festival güzellik yarışmaları (kiraz güzeli seçiliyor) ve piknikler düzenleniyor. Üstelik yurt dışından da çok fazla misafir ağırlanıyor.
3. Mut Karacaoğlan Kayısı Kültür ve Sanat Festivali: Kayısı Festivali de Kiraz Festivali ile aynı zamanda yani 1962 yılından beri her Haziran düzenleniyor. Festival, Mut’un sembolü olma özelliği taşıyan Çınaraltı Parkı’nda yapılıyor. Sergi ve konserler düzenleniyor. Ayrıca Çınarlatı’na kurulan Yörük çadırlarında oldukça leziz ev yapımı sıkma, börek ve tulum ayranı ikramları oluyor.
4. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali Bu yıl 476. kez düzenlenen Mesir Macunu Festivali ilk olarak 1540 yılında yapılmış. 1522 yılında sarayda bir hastalığa çare olması ile ün kazanan mesir macunu, halk arasında ısrarla tercih edilmeye başlanmış. Zamanla halka dağıtılmaya başlanmış ve talep büyük boyutlara ulaşınca Sultan Camii’nden halka saçılmaya başlanmış. Hatta bir rivayete göre, Nevruz günü bu macundan yiyen kişi 1 yıl boyunca ağrı sızı çekmez, yılan ve çiyan sokmalarından korunurmuş. Bu yüzden her yıl Manisa’da bu festival 21 Mart’ta kutlanıyor. Özellikle macun saçma töreni, yurt dışından gelen turistlerin oldukça ilgisini çekiyor.
5. Yeşil İhsaniye Elma Festivali: 1975 yılından beri İzmit – İhsaniye ilçesinde düzenleniyor. Bu festivali diğer festivallerden ayıran özellik ise düzenlenen teşvik yarışması. Her Eylül ayında düzenlenen Elma Festivali’ndeki teşvik yarışmasında, jüri ve halk incelemesi sonucu, o yılın teşvik verilecek yetiştiricisi belirleniyor.
6. Beypazarı Havuç Festivali: Beypazarı o kadar çok şey ile ünlenmiş ki, saymakla bitmez. Ama ilçeye girdiğinizde sizi karşılayan havuç heykeli, Havuç Festivali’nin düzenlenebileceğinin bir işareti oluyor. Her yıl Haziran ayının ilk Cuma gününde başlayan festival, 3 gün sürüyor. Her yıl on binlerce kişinin katıldığı festival, konserler ve yarışmalarla beraber tam bir şenlik havasında geçiyor.
7. Diyarbakır Karpuz Festivali: 1967 yılından bu yana düzenlenen Diyarbakır Karpuz Festivali’nde karpuzla yapılabilecek pek çok etkinlik gerçekleşiyor. “10 Gözlü Köprü’den Geçemeyecek” karpuzun belirlendiği En Ağır Karpuz Yarışması’ndan Karpuz Star Ses Yarışması’na, Karpuz Güzeli’nin seçildiği güzellik yarışmasından Karpuz Yeme Yarışması’na kadar birçok yarışmayla, Türkiye en eğlenceli festivallerinden birini yaşıyor.
8. Kaman Ceviz, Kültür ve Sanat Festivali: Kırşehir’ bağlı Kaman ilçesinde Türkiye’nin en kaliteli cevizi yetişiyor diyebiliriz. Her yıl Ekim ayında düzenlenen festival, 2 gün sürüyor. Halk oyunları, ceviz yarışmaları, konserler ve paneller, her yıl yerli ve yabancı turistlerle buluşuyor.
9. Yeşilüzümlü Kuzugöbeği Mantar Festivali: Her Nisan Fethiye’de düzenlenen bu festivalde, kuzugöbeği mantarı ile ilgili bilimsel tartışmalar yapılıyor. Mantar türlerinin konuşulduğu paneller dışında, saklama ve pişirme teknikleri konsunda da paneller de düzenleniyor. Tabi ki bunlarla sınırlı kalınmayıp, festival tam bir yöresel panayır havasında devam ediyor. Rehber eşliğinde mantar avına çıkılıyor. Cadianda Antik Kenti’nde yürüyüş ve koşu yarışması, klasik müzik konserleri ve dastarı bezinden oluşan yöresel kıyafetlerin sergilendiği defileler oluyor.
10. Kızılcahamam Su Festivali: Kızılcahamam’da düzenlenen Su Festivali, her yıl binlerce insan konul ediyor. 4 farklı suyun çıkarıldığı Soğuksu Milli Parkı’nda festival alanında, konserler, halk oyunları, defileler, yağlı güreş gösterileri düzenleniyor.
11. Uluslararası Gümüşhane Kuşburnu Pestili Kültür ve Turizm Festivali: Bu yıl 22.’si düzenlenen Pestil Festivali, Türkiye’nin uluslararası sıfatını kazanmış hasat festivallerinden biri. Gümüşhane sokaklarında yapılan tören, 7’den 70’e herkese hitap ediyor. Hasat yürüyüşü, konserler, yarışmaların düzenlendiği festival sayesinde, Gümüşhane, yurt dışından her yıl binlerce misafiri konuk ediyor.
12. Bartın Kültür, Sanat, Turizm ve Çilek Festivali: En sevilen meyveler arasında hep yerini alan çileğin, festivali de çok seviliyor. Her yıl Mayıs ayında düzenlenen çilek festivali, Batı Karadeniz turizmine büyük katkı sağlıyor. Büyükten küçüğe herkesin katılım gösterdiği, herkese uygun bir etkinliği barındıran Çilek Festivali, Bartın’a çok sayıda turist gelmesini sağlıyor.