Ülkeler yılbaşını nasıl kutluyor?

Yılbaşı denilince aklınıza ne geliyor? Tombala, çam ağacı, kar, çerez, hindi, kırmızı çamaşırlar, noel baba, havai fişek gösterileri, tatil, milli piyango. Peki diğer ülkeler için yılbaşı hangi gelenekleri ifade ediyor hiç merak ettiniz mi? Yeni yılın mutluluk, huzur ve bereket getirmesi için farklı ülkelerde ilginç gelenekler hala var. İşte ülkelerin ilginç yılbaşı gelenekleri;
Hollanda: Hollanda’da geçen yılın kötü ruhlarını kovmak, yeni yıla huzurlu girmek için sokakta yılbaşı ağacı yakılıyor.
Belarus: Belarus’ta bekar kızların önüne mısır konulup, ortaya horoz bırakılıyor. Horoz, kimin önündeki mısırı yerse onun, diğerlerinden önce evleneceğine inanılıyor.
Japonya: Japonya’da kötü ruhları kovmak için evlerin önüne ip asılıyor, yeni yılın ilk saniyeleri kahkahayla karşılanıyor.

Kolombiya: Kolombiyalılar için sokağın çevresinde boş bir valizle biraz dolanmak, bütün yılın gezerek geçeceği anlamına gelir.
Rusya: Rusya’da ise insanlar dileklerini küçük kağıt parçalarına yazar, bu kağıtları yakar, sonra yanık kağıdı şampanya bardaklarına atıp bu şampanyaları içerler.
Estonya: Estonya’da eskiden yılbaşı günü yedi öğün yemek yemek ve böylece bir sonraki yıl yiyeceklerin bolluğunu sağlamak adettendi. Yedi kişilik yemek yiyen bir kişinin yedi kişinin gücünü alacağına da inanılırdı.

Danimarka: Danimarka’da kapının önünde kırılmış tabak bulmak şans sayılıyor. Bunun açıklaması ise şöyle. Yıl boyunca insanlar eskimiş tabaklarını biriktiriyorlar ve yılbaşı gecesi sevdiklerinin kapısında kırıyorlar. Sabah kalktığınızda ne kadar çok kırık tabağınız varsa o kadar çok seviliyorsunuz anlamına geliyor.
İngiltere: Londra’da Serpentine Gölü’nde 100 yıldır devam eden bir yeni yıl geleneği. Yüzücüler buz gibi suyun içinde birbirileriyle yarışmaya çalışıyorlar.
Ekvador: Ekvadorlular yeni yıl kutlamalarına biraz psikolojik olarak yaklaşıyorlar. Yeni yıla girmeden önce bir maket adam yapıp içerisine gazete ve havai fişek doldurarak kapının önüne koyuyorlar ve gece yarısı olduğunda bunu ateşe veriyorlar. Bunu yapmalarının nedeni ise geçmiş yılda başlarına gelen köyü bir olayı o maket adamla birlikte geçmişin kötülüklerinin, dumanlar içinde yok olduğuna inanılıyor.

Bengal: Yılbaşı gecesi Bengal kadınları yataklarının kenarlarını çiçeklerle süsleyerek, yataklarını süslü tapınaklara çeviriyorlar. Yeni yılın ilk gününe uyandıklarında görükleri şey, güzellikler dolu bir köşe oluyor.
Güney Afrika: Güney Afrika’da yerliler yeni yılda şans ve taze bir başlangıç için eskimiş eşya ve ev aletlerini pencereden dışarı atarlar.
İspanya: İspanya’da yaygın olan geleneğe göre yılbaşı gecesinden bir gün önce geceyarısı saatler 12’yi gösterdiğinde İspanyollar 12 üzüm tanesini, saatin her vuruşunda bir üzüm tanesi yemek şartıyla tüketirler. 12 üzüm tanesi şansı ve yeni yılda yer alan 12 ayı temsil eder.
Almanya: Almanya’da yılbaşında insanlar eritilmiş kurşunu soğuk suya atarak, kurşunun şeklinden geleceği tahmin etmeye çalışıyor.