Uçak yolculuklarında nadir de olsa bazı bagaj aksaklıkları olabiliyor. Hem ulusal hem de uluslararası mevzuatta, havayolu taşıyıcısı, taşımak üzere teslim aldığı kayıtlı bagajın, havayolu ile taşıma sırasında uğrayacağı zarardan sorumludur. İşte uçak yolculuğu sırasında bagajınız hasar görürse sahip olduğunuz haklar;
* Hangi havaalanında olursanız olun bavulunuzdaki hasarı fark eder fark etmez terminali terk etmeden kayıp eşya ofisine başvurmalısınız. O anda fark edemezseniz 7 gün içinde hasarlı bagajınızla birlikte buraya başvurmanız gerekiyor. Uluslararası uçuşlarda bu süre 3 gündür.
* Bu bölgede mutlaka uçtuğunuz havayolu şirketinin anlaşmalı olduğu bir ofis bulunacaktır. Kimi zaman bir ofiste bir kaç anlaşmalı havayolu için hasarlı bavul işlemleri yapılıyor olabilir. Bagajınızdaki hasarın havayolunun sorumluluğunda olduğu kesinleşirse hasarın büyüklüğüne göre şirket size hasar ödemesi yapmayı önerebilir.
* Bagajınızın kaybolduğunu veya hasar gördüğünü tespit ettiğinizde derhal kontuar görevlilerine başvurmalı ve kayıp/hasarlı eşya formunu doldurmalısınız. Ayrıca forma bavulunuzun içinde bulunan eşyaların bir listesini yapmanız gerekir. 30 gün içinde bagajınız bulunamaz ise havayolu şirketi zararınızı tazmin etmek zorunda.
Türk Hava Yolları hasarlı bagaj tazminat ödemeleri kriterleri
1. Bavulunuzdaki hasarın mutlaka açık net fotoğraflarını çekiniz.
2. Büyük havayolları daha esnek olsa da ucuz havayolu şirketleri bu konuda daha da seçici olabilir. Bu kapsamda:
*Ufak çizik, kullanımı aksatmayan minör çatlak ve ezikler,
*Hafif nemlenme ve ıslanma,
*Uzun kullanımdan aşınmış tekerlek ve fermuar bozuklukları,
*Aşınmadan kaynaklanan kulp, kayış vb parçalar,
*İyi paketlenmemiş içerikten dolayı oluşan hasarlar
*Bagaj içinde taşınması öngörülen maddeler dışında ( Giysi, ayakkabı vb) taşınan akıcı, yanıcı, delici maddelerden dolayı oluşan hasarlar havayolunun kusuru olarak değerlendirilmez ve herhangi bir tazminat ödeme yoluna gidilmez.
3. THY ve bazı büyük havayolu şirketleri bavulunuzun marka modeline göre size ellerinde bulunan aynı ayarda yeni bir bavul vermeyi teklif edebilir. Bu öneriye sıcak bakmazsanız bavulunuzu tamir ettirip faturasını havayolu şirketinden talep edebilirsiniz.
4. THY’nin hasarlı bagaj tamiri durumunda ödeyeceği en fazla miktar , yurtiçi uçuşlar için 400 TL, yurtdışı uçuşlar için ise 400USD olarak kararlaştırılmış.
Kaynak: http://www.kutubaligi.com/