Seyahatin olmazlarından biri uçak yemekleri. Uçak şirketlerine yemek sağlayan çok sayıda dev şirket bulunuyor. Genel olarak baktığımız zaman hemen hemen her hava yolu şirketi güvenliği kadar yiyecek ve içecek servisiyle de adından sıkça söz ettirmektedir. Uçuş süreniz ve yolculuk ettiğiniz uçuş sınıfına bağlı olarak değişkenlik gösteren yiyecek servisleri yolcuların beklentilerine göre hazırlanıyor. Ancak uçak yemekleri yerde yenilen yemeklerden farklı bir lezzete sahiptir. Peki bunun nedenini merak ettiniz mi?
Uçağa bindiğimizde normal tat alma duyumuzu biniş kapısında bırakırız. Almanya’daki Fraunhofer Enstitüsü’nde yapılan araştırmaya göre, yükseklik insanoğlunun tat alma duyusunu olumsuz etkiliyor; hatta yok ediyor. Uçaklarda bulunan yaklaşık olarak 85 desibel şiddetindeki gürültünün, tatlı besinlerin algılamamız üzerinde etkili olduğu söyleniyor. Yani gürültülü ve rahatsız edici seslere sahip ortamlarda aslında tat alma duyumuz da değişiyor ve şekerli besinlerin bu şekerine dair algılarımız köreliyor. Fakat sorun sadece tat alma duyumuzda değildir. Tat olarak düşündüğümüz şeyin yüzde 80’i koku alma duyusuyla bağlantılıdır.
Koku alabilmek içinse burun içi sıvısının buharlaşıyor olması gerekir. Havanın kuru olduğu bir ortamda koku alma duyargalarımız olması gerektiği gibi çalışmaz, yediklerimizin tadını alamayız. Bu nedenle havayolu şirketleri uçakta verilen yemeklere ekstra tuz ve baharat ilave ediyor. Kakule, Limonotu, Köri gibi baharatları uçuşlar sırasında çok daha yoğun bir şekilde hissedebiliyoruz. Bu konuda da yine yüksek desibelli gürültü dikkate alınıyor ve bazı baharatların tatlarının gürültülü ortamlarda daha keskin ve hissedilir bir hale geldiği belirtiliyor.