Türkiye birçok doğal oluşumlu mağaraya sahiptir.Bu mağara tiplerinden biri de karstik oluşumlu damlataş mağaralarıdır. Bir kısmı günümüzde gezilebilirken bir kısmı da halen kapalıdır. Türkiye’de gezilebilen, görülmeye değer, hatta dünya literatürüne geçmiş en güzel mağaralardan beş tanesini sizler için bu yazımızda derledik.
1-Yalan Dünya Mağarası / Antalya
Milyonlarca yıl boyunca su damlacıklarından oluşan 10 metre çapındaki sütunların bulunduğu mağaraya, Antalya’nın Gazipaşa ilçesi Beyrebucak Köyü ev sahipliği yapıyor. Mağaranın girişi biraz dar olsada, aşağıya doğru inildikçe büyük bir koridor ziyaretçileri karşılar. Muhteşem bir oluşuma sahip sütunlar, sarkıtlar ve dikitler mağaranın girişinden itibaren başlamaktadır. Ayrıca mağaranın efsaneleşmiş bir de aşk hikayesi bulunmaktadır.
2-Dupnisa Mağarası / Kırklareli
Kireçtaşı mağarası, Kırklareli’nin Demirköy ilçesinin Sarpdere Köyü sınırları içerisindeki bulunuyor. İki kattan ve üç girişten oluşan mağaranın üst bölümünde bulunan bu kuru mağaralardan biri Kız Mağarası diğeri ise Kuru Mağara’dır. Gelişimini tamamlamış bu mağaraların 50-60 m aşağısında ise Sulu Mağara yer almaktadır. Kuru Mağara’nın 200 metresi, Sulu Mağara’nın da 250 metresi gezilebilmektedir. Kız Mağarası ise 15 Kasım – 15 Mayıs tarihleri arasında ev sahipliği yaptığı yarasaların üreme mevsimi olması nedeniyle ziyarete kapatılmaktadır. MüzeKart geçemeyen mağaraya nakit para ile girebilirsiniz
3-Karaca Mağarası / Gümüşhane
Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Cebeli Köyü sınırları içerisinde bulunan Karaca Mağarası, denizden 1550 metre yükseklikteki doğal oluşumlu bir mağaradır. Mağarada birçok doğa harikası olan; damlataşı şekilleri, dikitler, sütunlar, sarkıtlar, org desenli duvarlar, mağara incileri, mağara çiçekleri ve traverten basamakları bir arada yer almaktadır. Mağara içindeki havanın astım ve birçok solunum hastalığına iyi geldiği de söylenmektedir.
4-Aynalıgöl Mağarası / Mersin
Mersin’in Aydıncık ilçesinin Sancak Burnu ile Kurtini Deresi arasında yer alan Aynalıgöl Mağarası diğer adıyla Gilindire, bölgede yaşayan bir çoban tarafından tesadüfen bulundu. Mağarada bir de göl var. Yapılan analize göre göl sularının ilk 10 metresi tatlı su olup 10 metreden aşağısı tuzlu sudan oluşmaktadır. Ayrıca bu harika gölün bir diğer özelliği de sarkıt ve dikitlerin gölün içerisinde de devam etmesidir. Girişi denize bakan mağaraya denizden ve karadan giriş mümkündür. MüzeKart geçersizdir. Nakit para ile mağara gezilebilmektedir.
5-Astım Mağarası / Mersin
Mersin’inin Silifke ilçesi sınırları içerisinde yer alan karstik oluşumlu Astım Mağarası oldukça ünlüdür. Cennet – Cehennem çöküğünün yaklaşık 300 metre ilerisinde yer alan bu mağaraya demirden yapılma bir merdivenle inilmektedir. Mağara içindeki tüm galeriler birbirleri ile bağlantılıdır. Galeriler çok ilginç şekilli, parlak, dev sarkıt ve dikitlerle süslüdür. Hatta sarkıtların uçlarından halen sular damlamaktadır, bu damlalarından dolayı mağara zemini oldukça kaygan dikkatli olmanızı öneririz. İyi bir ışıklandırma sistemi olan mağaranın içindeki nemli havanın astım hastalarına iyi geldiğine inanıldığı ve içinde dilek tutulduğundan dolayı buraya Astım – Dilek Mağarası adı verilmiştir. Mağara MüzeKart ile gezilebilmektedir.