Babür İmparatorluğu’nun hükümdarlarından olan Şah Cihan tarafından dönemin başkentliğini yapan Hindistan’ın Agra isimli kentinin kıyısına yapılmış bu tarihi güzellik.
Tac Mahal’in yapım efsanesine göre eşini kaybeden imparator tesellisini sanatta ve mimaride buldu, ardından da Tac Mahal’in temelleri atılmış oldu. Hindistan’ın en fazla turist çeken bölgesinde yer alan bu sanat harikası önceleri türbe olarak görevini sürdürmüş.
Tac Mahal’in en dikkat çekici özelliği ise dünya çapında aşk için yapılan tek anıt olması. Bu olağan üstü yapının mimarı ise Mehmet İsa ve Mehmet İsmail Efendi, şunu söylemeden geçmeyelim ki bu iki yapım mimari Mimar Sinan’ın öğrenciliğini yapmışlar geçmiş dönemlerde. Tac Mahal’in özellikleri ise şu yönde, 4 minaresi vardır, kıbbesinin üzerinde altından yapılmış bir alem mevcuttur. Bunlar yanı sıra anıtın her bir yanına Yasin suresi yazılmıştır. Anıtta değerli taşlar kullanımıda ihmal edilmemiş, zira binlerce sedeften ve akikten oluşan taşlar, 42 zümrüt ve 625 pırlanta gibi taşlar kullanılmıştır. Aklınızda bulunsun bu tarihi güzellik dünyanın yedi harikasından biri olma özelliği ile karşımıza çıkıyor.