Pilotluk; heyecan verici ve ödüllendirici mesleklerin başında geliyor. Aylık 10-20 bin TL arasında değişen kazancıyla ve sunduğu sayısız fırsatlarıyla dünyanın en iyi mesleklerinden biri olduğunu söylesek abartmış olmayız. Peki nasıl pilot olunur?
Ön şartlar: Öncelikle sağlıklı olmanız gerekmektedir, 18 yaş ve üstünde olmanız ve havacılık İngilizce’nizin minimum level 4 ve üstünde olması, mezuniyetinizin de lise olması gerekmektedir. Öncelikle bu şartlara ve özelliklere sahip olmanız gerekmektedir.
Ödeme: Pilot olarak bir uçuşa katılmak için askeriyeden gelmek, Sivil Havacılık Okulu mezunu olmak ya da başka bir alanda lisans eğitimi aldıktan sonra belli bir ücret karşılığında pilotluk eğitimi almalısınız. Bu eğitimlerin epey yüksek ücretli olduğunu bilmenizde de fayda var.
Okul Seçimi ve iş garantisi: Şimdi yurtiçinde mi yurtdışında mı okula gitsek daha iyi olur sorusuna cevap bulalım. Bu soruyu cevaplamadan önce şu ön bilgiye ihtiyacımız var. Tüm ülke otoriteleri ICAO yani uluslar arası havacılık otoritesi çatısı altında toplanmıştır. ICAO havacılığın kurallarını ve gerekliliklerini yayınlar ve ülkelere bunlar uymanız gereken minimum gereklilik ve kurallardır siz isterseniz daha da daraltabilirsiniz der.
Bu çerçevede ICAO’ nun yayımladığı gereklilikleri daha da üst noktaya çıkaran Amerika Birleşik Devletleri Federal Havacılık Dairesi yani FAA ve Avrupa Birliği Havacılık Güvenliği Ajansı yani EASA kendi gerekliliklerini yazmışlardır. Bizim ülkemizde şu anda ICAO lisansı veriliyor. Fakat Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile EASA arasında bir çeşit imtiyazlı üyelik çalışması sürüyor. Yani yakın gelecekte bizim lisanslarımız EASA tarafından kabul görecek. Kabul görmez ise ne oluyor? Aldığınız eğitimin ilgili otorite tarafından kabul görmesi için o otoriteye ait sınavlara girmeniz ve geçmeniz gerekmektedir. Yani Amerika’ da aldığınız lisans ile Avrupa merkezli bir şirkette uçmak isterseniz. Tekrardan EASA sınavlarına girmeniz gerekiyor. Aynı durum tersi için de geçerlidir. Yani EASA lisansınız ile Amerika merkezli bir şirkette uçuş yapmanız için oranın sınavlarına girmeniz gerekmektedir. Buna lisans çevrimi deniyor. Bu yüzden ülkemizde çalışmak isteyen arkadaşların gidecekleri okulu seçerken hangi otoriteye bağlı lisansı verdiklerini öğrenmeleri gerekiyor.
Eğitim, Lisanslar: Kısaca pilotluk eğitimi PPL (Hususi Pilot Lisansı) CPL (Commercial Pilot lisansi) ME (Multi Engine/ Cok motorlu) IR (Insturment Rating / Aletli Ucus) dediğimiz ve sizi FO/First Officer (Yardımcı pilot) olmanızı sağlayacak lisanslardır. Aslında ATPL Frozen (Dondurulmuş Havayolu taşımacılık pilot lisansı) diye bir lisans yoktur, CPL (Commercial pilot, Ticari Pilot ) lisansı dediğimiz lisans vardır. Ancak bu lisansı aldıktan sonra 14 ATPL Teori yazılısını da geçen pilot eğer 5 yıl içerisinde havada 1500 saat uçuş (bunun 500 saati Multi Crew olarak) tamamlarsa lisansı direkt ATPL lisansına döneceğinden Cpl /Me /Ir lisanslı pilotlar “ATPL Frozen” lisanslı pilot diye anılmaktadırlar. ATPL Frozen ve ICAO Level 4 sertifikası almak her ne kadar bir çok hava yolu için yeterli belgeler olsa ‘da bazı hava yolları Aday’dan MCC kursu sertifikası (multi Crew Coordination) yani çoklu ekip koordinasyon ve Type Rating (Tip Eğitimi) sertifikası istemektedir. Type Rating ücreti nerdeyse pilot lisansı almak kadar pahalı bir şeydir.