Daha antik çağlardan günümüze kadar birçok sayıda uygarlığa ev sahipliği yapan Manisa şehri görkemli tarihine ışık saçacak müzesine kavuşuyor. Roma ve Bizans dönemi.. Sonra Selçuklular. Bütün bu medeniyetlerin ortak özelliklerinden birisi Manisa topraklarında da hüküm sürmüş olmalarıdır. Tarihi boyunca dönemindeki lider medeniyetlerine ev sahipliği yapan Manisa, Osmanlı İmparatorluğu zamanında da en önemli şehirlerinden birisi oldu. Osmanlı şehzadelerinin elde ettiği en kritik siyasi eğitim merkeziydi Manisa şehri. Böylesine kökü sağlam olan ve görkemli bir tarihi geçmişe sahip olan Manisa şehri için uzun zamandır açılacak olan bu müzeye ihtiyaç duyuluyordu. Sonunda beklene haber yetkililerden geldi. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bu ayın son günlerinde düzenlenecek olan ve ihalenin sonunda şehre on bin metrekare üzerine yeniden bir müze inşa edileceğini bildirdi.
Manisa’nın tarihine ışık tutacak olan müze için, kapalı olan alanı toplamda yaklaşık olarak 7 bin 500 metrekare olması düşünülen bu yeni müzenin, sergileme alanları ise 2 bin 400 metrekare olması planlanmaktadır.
Canlandırmalar ve silikon mankenler;
Arkeolojik ve etnografik eserlerin sergileneceği bu yeni müzede; Aigai kentine ait meclis binası, at üzerinde okçu asker, ilk ortaya çıkarılan ayakkabılar ve nakış işlemi yapan kadınlardan esenlenerek canlandırmalar yapılacak. Toplamda üç tane bölümden oluşması planlanan bu yeni müzenin en alttaki zemin katında; güvenlik odası, geçici ve kalıcı sergi salonları, mağaza, çok amaçlı salon, ve çocuk oyun atölyesinin de yer alacağı bildirildi. Yeni açılacak olan bu müzenin birinci katında kalıcı sergi salonu, yönetim birimleri ve depolar bulunurken, asma katında ise yine depoloma birimleri ile teknik hacimlerin olacağı söylendi.
Bu yeni müzenin zemin katında teşhir salonunda arkeolojik eserler bölümü, birinci katında ise arkeolojik ve etnografik eserlerin sergileme bölümleri bölüm bölüm ayrı bulunacak. “Manisa Yeni Müze Yapımı” işinin uygulanacağı tarihin 28 Kasım tarihinde başlanacağı planlanmaktadır.