Kemer’de Görülecek Yerler

Beldibi Mağarası ;
Beldibi mağarası Antalyanın 27 km güneybatısında denizin kıyısındadır. Burada tarih öncesi kalıntılar bulunmaktadır.


Molla Deliği ;Kemer’ in batısında yükselen Tahtalı Dağının doğu yamacında yer almaktadır. Bu mağaraya ancak Kemer — Kumluca karayolu üzerinde bulunan Aşağı Kuzdere veya Tekirova köylerinden yaya olarak ulaşmak mümkündür. Her iki köyden de 3-4 saat yürümek gerekmektedir. Mağara yataydır. Yaklaşık 460 metre uzunluğundadır. Mağara’nın sonu bir gölet ile bitmektedir.Burası bir sifon olduğundan yağışlı mevsimlerde mağarayı su basmakta ve sel suyu mağaranın ağzından şiddetli bir şekilde fışkırmaktadır. Altından develer geçse ıslanmamaktadır.

Mağara profili ve ayrıntılı bilgi Madag arşivindeki MTA Teke Yarımadasındaki Mağaralar kitabında vardır. Peynirdeliği Mağarası: Gedelme Yaylası mevkiindedir. Antalya’nın Kemer ilçesinden Gedelme Yaylasına kadar her türlü aracın gidebileceği bir yol vardır. Köy merkezinden mağara ağzına 4 dakikalık patika bir yolla ulaşılmaktadır. Mağaranın 65 m. kuzeyinde Bizanslılara ait duvar ve kalıntılar vardır. Toplam uzunluğu 74 m olan mağaranın girişe göre en derin yeri -19 m. dir. Daha çok dikey mağara tipindedir. Mağaranın büyük bölümü kurudur. Sadece mağaranın sonunda ve en derin yerinde küçük bir gölcük vardır. Sonbaharda mağara ısısı 17°C’dir. Mağara ağzının büyük olması nedeniyle ısı açık havaya bağlantılı olarak değişmektedir. Mağara içinde sarkıt, dikit ve sütunlar gelişmiştir. Çevredeki tabii güzellikler ve tarihi ören yerleri mağarayı çekici kılmaktadır. Çamlıca Mağarası Demre ana üs olup, mağaraya araba ile ulaşmak mümkün değildir. Tekne ile Çamlıdere Koyu’na gidilmektedir. Koya yat limanından yaklaşık güneybatı yönünde dümdüz gidilerek ulaşılmaktadır. Koydan mağaranın ağzına 3-4 dakikada çok bariz bir patikadan tırmanılmakta ve aynı yolla geri dönülmektedir. Yaklaşık 80 metre eninde yatay bir mağaradır. Mağara aşağı doğru inmektedir. Deniz seviyesine ulaşıldığı iki ayrı noktada küçük göletçikler oluşmuştur. Bunlardan sağda olanın üzerine tahminlere göre yakın zamanda bir çöküntü olmuştur. Su sadece kayaların arasında görünmektedir. Solda olanı ise dışarıdan bakıldığında çok daha derindir. Dalgıçların serbest malzeme ile dibine ayrıntılı bakmaları sonucu göletin içinde sola doğru yaklaşık 3 metre çapında bir kolun derinlere indiği saptanmıştır. Mağara dalışına uygun olabildiği tahmin edilmektedir. Karain Mağarası, Türkiye’nin en büyük doğal mağaralarından biridir. Denizden yüksekliği 430-450 metredir. Antalya’nın 30 km kuzeybatısında Yağca köyü sınırları içinde bulunmaktadır. Antalya’ya uzaklığı 27 km’dir. 1946 yılından beri kazılar yapılmaktadır. Yapılan kazılardan, bölgenin günümüzden 50.000 yıl kadar önce de yerleşim merkezi olarak kullanıldığı sonucuna varılmıştır.
Türkiye’nin içinde insan yaşamış en büyük mağarasıdır. Buluntular mağaranın hemen yakınında bulunan Karain Müzesi’nde ve Antalya Müzesi’ndeki tarih öncesi bölümde sergilenmektedir. Karain Mağarası, Anadolu ve Yakın Doğu tarihi açısından önemli bir paleolitik merkezdir. Klasik çağda insanlar tarafından sürekli bir biçimde iskan edilmiştir. Karain Mağarasında yapılan kazılarda elde edilen arkeolojik buluntular Alt Paleolitik’ten Geç Roma dönemine kadar görülen yerleşim izleri ile Anadolu arkeolojik çalışmalarında önemli bir boşluğu doldurmaktadır. Klasik dönemlerdeki kullanım daha çok Adak Mağara (tapınak) niteliğinde olup, mağara alnı ve dış duvarları üzerinde Grekçe kitabe ve nişler bulunmaktadır.