Karlı havalarda en güzel fotoğraf nasıl çekilir?

Son günlerde tüm yurt genelinde karlı hava hakim. Tabi ki bir çok kişinin aklına da bu doyumsuz manzaraları fotoğraflamak geliyor. Çok farklı bir deneyim olmak ile birlikte kar fotoğrafları harika sonuçlar ortaya çıkarabilir. Kar manzaraları, kış fotoğraflarının en çetin ama en keyifli konularından biridir. Ancak karda fotoğraf çekmek, normal günlere nazaran biraz daha zordur. Peki en mükemmel kar fotoğraflarını elde etmek için nelere dikkat etmek gerekiyor?
* Birkaç kare deneme çekimi yapın. Kameranızda çok koyu ve tonda mavi bir renk görürseniz fotoğraf çekmekten kaçının. Kar beyaz görününceye kadar kameranın ekranına bakın bulduğunuz anda çekin.

* Karla kaplı doğada manzara ve sis fotoğrafı çekmek benzersizdir. Eğer fotoğraflayacağınız alanın %70’inden fazlası karla ya da sisle kaplıysa yapmanız gereken işlem + (artı) poz müdahalesidir. Kar örtüsünün gözle görüldüğü gibi beyaz çıkması için bir veya iki stop (+1 veya +2) poz müdahalesi yapmanız gerekir.
* Kar taneleri siyah fon üzerinde daha belirgin olacağından güneş battıktan sonra çekim yapmak daha uygun olur.
* Soğuk havada kamuflajda kalmak ve ekipmanınızı sağlıklı kullanmak güçleşir. Makinenizin pil ömrü kısalır. Üşümemek için kıyafetlerinizin hava koşullarına çok uygun olması gerekir ki termal kıyafetleriniz yok ise bu da size hareket kısıtlılığı getirir.

* Kar fotoğraflarına renk katın. Ağaçlar, binalar, hayvanlar, ya da parlak kıyafetler karlı bir fonda canlı kış fotoğrafı yaratır.
* Fotoğraf çekimlerinizde dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biri de ilginç fotoğraflar çekebilmek için farklı açılarda birden fazla kadraj yapmaktır. Eğer bulunduğunuz açı ve zamanınız uygunsa farklı objektifler, farklı poz değerleri, farklı enstantane ve diyafram değerleri kullanın.
* Soğukta piller hızlı güç kaybeder. Bu sebeple yedek piliniz ceket/pantalon vb sıcak bir yerde tutun yoksa donar çekim yapamazsınız.
* Çekimlerimiz sırasında Portre çekecek veya model kullanacaksak tek nokta pozlama ayarına geçerek modelimizin yüzüne odaklanıp ışığı da yüzünden almalıyız.

* Mümkünse tek lens seçin ve onunla çekimlerinizi gerçekleştirin. Dışarıda kar ya da yağmur yağabileceğini düşünürseniz lens değiştirmek makinenizin sensörüne kar veya yağmur suyu kaçmasına sebep olabilir.
* Kar fotoğrafı çekerken kontrast kaybını önlemek için sepya veya siyah-beyaz çekimden kaçınmanızda fayda var.
* Soğuk havada fotoğraf çektikten sonra, ısınmak ve dinlenmek için bir yere girdiğiniz zaman fotoğraf makinenizde ısınmaya başlayacaktır, bu durumda lensin ön camında ve vizörde buğulanmalar olacaktır. Burada buğulanmaya kesinlikle müdahale etmemeniz gerekiyor. Makinenizdeki buğulanmanın kendiliğinden kaybolmasını bekleyin ve iz oluşumunu engel olun.