İstanbul’un tarih kokan yapıları!

1)Süleymaniye Camii: 1550-1557 yılları arasında Osmanlı döneminde Kanuni Sultan Süleyman şerefine Mimar Sinan’a yaptırılan inşa edilen bu cami, yükseklik olarak 53 metre, kubbe genişliği olarak da 26,5 metredir.
2)Eyüp Sultan Camii: Eyüp’te Haliç’in kuzeyinde yer alan bu caminin ilk yapım tarihi 1458-1459 yılları arasıdır. Cami şimdiki halini ise Sultan III. Selim zamanında almış. Caminin türbesi sekizgen olup türbe mimarisinde daha çok kesme taşlara yer verilmiş. 1956-1958 yılları arasında yenileme işlemleri yapılmış ve cami daha sağlam bir hale getirilmiş.

3)Fatih Camii: Fatih Sultan Mehmet tarafından 1463 yılında yaptırılması istenmiş ancak yapımı 1470 yılında tamamlanmış. Fatih Sultan Mehmet, cami ile birlikte yapılan külliyenin şehrin tam orta noktasında bulunan ve Bizans İmparatorluğu’nun da çok değer verdiği On İki Havari kilisesinin yerine yapılmasını daha uygun bulmuş. Meydana gelen depremler sırasında büyük kubbesi çökmüş ve Sultan III. Mustafa’nın emri ile tamir edilmiş. Zarar gören diğer kubbeleri de tamir edilmeye çalışılmış. Ancak eskisi gibi olmamış.
4)Ortaköy Camii: Neo Barok tarzında inşa edilmiş olan bu cami, 1853 yılında Sultan Abdülmecit tarafından Mimar Nigoğos’a yaptırılmış. Merdiven yardımıyla ulaşabildiğiniz tek şerefeli iki minaresi bulunuyor.

5)Beyazıt (Bayezid) Camii: 1505 yılında Sultan I. Bayezid döneminde yaptırılan, Osmanlı Mimarisinden örnekler taşıyan bu cami; İstanbul Üniversitesi, Beyazıt Meydanı ve Kapalı Çarşı’nın tam orta noktasında yer alıyor. İstanbul’da Bizans zamanının topoğrafya araştırmasını yapmış olan bilim adamları bu caminin yerinde daha önce Hagia Anas-tasia Kilisesi’nin bulunduğunu dile getirmiş. Ancak bu, maalesef kanıtı olmayan bir iddia olarak tarihe geçmiş.
6)Sultan Ahmet Camii: 17.yüzyılda Sultan I. Ahmet tarafından 1609-1620 yılları arasında Sedefkâr Mehmet Ağa’ya yaptırılan, Serbest bir yerleşim düzeni ile inşa edilmiş bu cami, külliye cami, hünkâr kasrı, sıbyan mektebi, hamam, darüşşifa, dükkânlar ve imâret-i âmire (mutfak, fırın, kiler, yemekhane) gibi yapılardan oluşmaktadır.