Artık bütün metro duraklarının AVM’lere çıktığı İstanbul’da konser ve sinema salonları da ya alışveriş merkezlerine katılıyor, ya da etraflarına mini alışveriş siteleri yapılıyor. İstanbul’da her geçen gün sayısı gittikçe azalan bağımsız sinema salonlarını araştırdık.
Atlas Sineması: İstiklal Caddesi üzerinde, ya sponsorların himayesine girerek bağımsızlığını feda eden, ya da yıkılan, AVM’lere satılan sinema salonlarından biri olmayan, nadide güzellerden Atlas. Amfi şeklindeki kocaman boyutu ve çokta kullanıcı dostu olmasa da nostaljikliği ile kendine çeken ferforjeli localarıyla, festivallerin de başlıca salonlarından biri. Boyutuyla seyirci mıknatısı büyük yapımları kolayca ağırlayabilen ve İstanbul’un en büyük sinema salonlarından birisi olan Atlas, pasaj içindeki korunaklı konumuyla sinefilleri birbirine yakınlaştırıyor, film bitiminde ise arka kapıdan çıkma opsiyonuyla da İstiklal Caddesi’nin kakofonisine bulaşmadan post-film hissiyatlarını bir süre daha muhafaza etmenize imkan sağlıyor.
Beyoğlu Sineması: Atlas’ın karşısında, yine bir pasajın içinde, İstanbul’un en çok sevilen sinema salonlarından birisi bulunmakta. Halep Pasajı’nın bir alt katında kalan salon, curcuna içinde gizli bir mabet izlenimi uyandırıyor. Ufak merdivenlerden inerken gişeden biletler kesilir, vizyondaki en çarpıcı filmler mutlaka burada gösterilir. Elbette bağımsız festivalcilerinin de, sinemaya gitmeyi hayatının vazgeçilmezleri arasına koyan izleyicinin de favorisidir.
Pera Sineması: Aynı avluyu paylaştığı Beyoğlu Sineması gibi, Pera Sineması da ağırlıklı olarak bağımsız, düşük bütçeli filmleri gösteren bir salondur. Çoğu evdeki plazma TV’lerden biraz daha büyük bir ekranı var, oturma yerleri ise ancak bir lise sınıfını alacak düzeyde. Kaçırdığınızı düşündüğünüz ya da vizyona girmedi diye canınızı sıkan bir film varsa, burayı bir kontrol etseniz iyi olur. Dezavantajı ise biraz dış gürültü alması.
Rexx: Kadıköy halkının bir araya gelme merkezlerinden birisi Rexx önüdür. Orijinal adı Reks’i birkaç yıl önce aldığı bir karar doğrultusunda x’lerle güncelleyen salon, karşı tarafın festivalcisine olduğu kadar Hollywood düşkünü seyircisini de düşünen bir salon. Bir zamanlar 1200 koltuk sayısı ile İstanbul’un en büyük salonu sıfatını elinde tutan Rexx, şu anda irili ufaklı üç salona bölünmüş durumda.
Feriye Sineması: Boğaz manzaralı Feriye Sineması, uzun bir tadilat döneminin ardından yeniden aktif hale gelmiş durumda. Film izlemek için illa şehir merkezine gitmek ya da AVM’lere doluşmak gerekmiyor. Bu yüzden Feriye, Ortaköy ve Beşiktaşlı vatandaşların önem verdiği bir salon olarak dikkat çekiyor.
Yeşilçam Sineması: Beyoğlu’nun gözbebeği, küçük, insanda ‘kişiye özel sinema’ hissi uyandıran Yeşilçam, teknoloji ve konfordan çok deneyim ve içerik konusunda iddialı bir sinema salonu. Aktörler ve aktrisler olarak ayrılan tuvaletlerinden, küçük perdesine, hiçbir yerde oynamayan, gündeme ve alternatif akıma paralel seçilen filmleriyle Yeşilçam’da sürpriz gösterimler izlemek mümkün.
Cine Majestic: 2003 senesinde açılan Beyoğlu’nun bağımsız sinema salonlarından Cine Majestic, İstiklal Caddesi’ne paralel meşhur pasajlı binalardan birinin birkaç katında az sayıda salonla hizmet veriyor. Bağımsız, Türkiye yapımı, Hollywood paketli, her türden film burada kendisine perde bulabiliyor. Haftanın seçili günleri daha ucuza bilet almak, bazı hafta içi sabahları çeşitli basın gösterimlerine denk gelmek mümkün.
Sinema Moda: Sahaflı pasaj içindeki Moda Sineması, tadilat nedeniyle kapanmış, uzun bir süre aktif olmamış ve çoğu kişi sonu Emek Sineması gibi mi olacak düşüncesine girmişti. Neyse ki 2013 senesinde açılan Moda Sahnesi bünyesinde bir kez daha faaliyete geçti ve yürekleri rahatlattı. Kadıköy’de az sayıda kalan bağımsız salondan biri olarak Sinema Moda’da her zaman vizyondaki filmlerin en önemlilerinden bir seçkiyi görmek mümkün. Biletler de sadece kendi gişelerinde satılıyor.