Türklerin su ve temizliğe verdiği önem hamam yapılarının Selçuklu ve Osmanlı döneminde yapımının artarak çoğalmasına etken olmuştur. Temizlenme amacının yanında şifa dağıtan yer olan hamamlar, bir kültür olarak da var olmuştur. Yabancı turistlere Türkiye veya Osmanlı deyince akıllarına ilk olarak neyin geldiğini soracak olursanız, birçoğundan “Türk hamamı” cevabını alırsınız. Biz de sizlere İstanbul’da bulunan en iyi tarihi hamamları derledik;
Cağaloğlu Hamamı – Eminönü: I.Mahmut döneminde yapılan İstanbul’un en büyük çifte hamamlarından olan Cağaloğlu Hamamı, barok stili mimari yapıya sahiptir. Klasik Osmanlı mimarisinden farklı olarak soğuk ve sıcak bölümleri diğer hamamlara göre farklılık gösterir. 300 yıldır ayakta duran hamamın kadın ve erkekler için ayrı kısımları bulunuyor. New York Times gazetesinin “Ölmeden Önce Görülmesi Gereken 1000 Yer” listesinde bulunan Cağaloğlu Hamamı, Osmanlı Dönemi’nde inşa ettirilen son büyük hamam olma özelliğini de taşımaktadır.
Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı – Fatih: Hürrem Sultan tarafından Mimar Sinan’a 1556 yılında Aya Sofya Camii’nin yaptırılan hamam, 1910 yılına dek hizmet vermiştir. Bir dönem cezaevi ve 1958 yılındaki tadilatın ardından 2008 yılına dek bir halı mağazası olarak faaliyet göstermiştir. 2012 yılından itibaren yeniden hamam olarak hizmete açılmıştır.
Süleymaniye Hamamı: 1557 yılından beri ayakta olan hamam kubbeleri ve birbiri ardına dizilmiş bacalarıyla İstanbul’un en güzel mimarilerndendir. Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan hamam için Mimar Sinan; “kalfalık eserim” diye tabir eder. Beyazıt’ta yer alan hamam üç bölümden oluşur. Kadın ve erkeklerin her gün kullanabildikleri bölümlerinin yanı sıra Kanuni Sultan Süleyman’ın bir zamanlar yıkandığı özel loca bölümü de hamamın kullanılan bölümüdür. Türklerden daha fazla yabancıların tercih ettiği hamam yapısı ve Osmanlı döneminde kalmasından dolayı görülmesi gereken yapılar arasında bulunuyor.
Tarihi Galatasaray Hamamı – Beyoğlu: Galatasaray Hamamı, Sultan II. Beyazıt döneminde, 1481 yılında, şimdiki Galatasaray Lisesi olan okulun öğrencilerinin kullanımı için inşa edilmiştir.
Tarihi Osmanlı mimari ve sanatının özelliklerini taşıyan hamam, günümüzde hala hizmet vermektedir.
Kadın ve erkek bölümleri ayrı olup, çeşitli etkinliklere de ev sahipliği yapmaktadır.
Tarihi Gedikpaşa Hamamı: Kapalı Çarşı yakınlarında bulunana Osmanlı mimarisinin en önemli eseri olan Gedikpaşa Hamamı 1475 yılında Ahmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Sauna, göbek taşının yanında havuzu olan tarihi tek hamamdır. Aynı zamanda kadın ve erkek bölümleri olan İstanbul’un çifte hamamlarındandır.
Tarihi Çemberlitaş Hamamı: Tarihi Çemberlitaş Hamamı 1584 yılında Mimar Sinan tarafından inşa edilmiştir. Günümüzde hizmet vermeye devam eden hamamda erkekler ve kadınlar için ayrı bölümler mevcuttur. Hamamda çeşitli etkinlikler düzenlemek mümkündür.