İştahsızlık çocukluk döneminde birçok anne babanın karşılaştığı sorunların başındadır. Lokmayı uzun süre ağzında bekleten, çiğnemek için zaman kazanmaya çalışan, tabağındaki yemeği bir türlü bitiremeyen çocuklar karşısında ailelerin öncelikle çocuklarının fiziksel bir rahatsızlığı olup olmadığını araştırması gerekiyor. İştahsızlık çocuklarda çok erken başlayabilir ve yaş gruplarına göre farklılık gösterebilir. Peki böyle bir durumda ne yapılmalı?
* Çocuklar her yeni besine ortalama 8-10 denemeden sonra alışıyor. Bu nedenle ilk denemede bir kâse dolusu havuç püresini bitirmesini beklemeyin. Ancak bir kaşık bile olsa her gün bu yeni besini çocuğunuza tattırarak alışma sürecini sabırla bekleyin.
* Yemek yeme konusunda yapılan zorlama, baskı ve cezalandırma gibi müdahaleler çocuğu yemek yeme isteğinden uzaklaştırır. Bu yüzden kesinlikle baskı yapmayın!
* Çocukların iştahlı olmalarını sağlamada bir yol da onların açık havada zaman geçirmelerini sağlamaktır. Temiz hava ve dışarıda yapılan gezinti ya da oyun çocukların iştahını artırılmasına yardımcı olabilir.
* Çocuklar, ailedeki beslenme alışkanlıklarından etkilenirler. Süt içmeyen bir anne babanın çocuğuna süt içirmesi veya kendisi kola içerken çocuğa yasaklaması zor olacaktır.
* Sebze yedirmekte zorlanıyorsanız çocuğunuz ile mutfakta zaman geçirin pazara gidip alışveriş yapın sebzeleri tanıtın ve farklı tarifler yaratmaya çalışın.
* Besin değeri yüksek, çocuğunuzun severek yediği gıdaları tercih edin, kesinlikle miktar yönünde zorlama yapmayın.
* Çocuğunuza, beslenmenin önemini kavratan hikayeler, masallar anlatın; ona örnekler verin. Beslenmenin insan sağlığı için ne kadar önemli olduğuna inanmasını sağlayın.
* Tabağına yiyebileceği kadar yemek koyun, hatta azar azar yemek koyarak tabaktaki yemeğini bitirdikçe takdir edin.
* Yiyecekleri çocuğunuzun kolay yiyebileceği türden hazırlayın. Örneğin küçük dilimlenmiş havuç, salatalık vb. küçük şekillenmiş köfte, sigara böreği, karikatürize edilmiş kurabiye, kek vb
* Aynı yemekleri, çocuğunuzun önüne sık sık koymayın. Hem besin değeri çok yüksek hem de çocuğunuzun sevdiği bir besini ona tükettirmek istiyorsanız, farklı hazırlama ve pişirme yöntemleri kullanarak değişik yemekler yaratın. Örneğin; bir gün salçalı köfte, başka bir gün sulu köfte, patatesli köfte, sebzeli köfte, yoğurtlu köfte gibi alternatifler oluşturun.
* Çocuğunuzun yemekten 1 saat öncesine kadar ve yemek sırasında, sıvı alımını sınırlandırın. Masaya içecek koymamaya çalışın.
* Yemek saatlerinin çocuğun gününün hoş bir bölümü olmasına özen gösterin.
* Yemeklere, komik ve ilginç isimler takabilirsiniz. Bu durum, çocuğunuzda merak uyandıracak, yemeğe olan ilgisi artacaktır.
* Ayıcık şeklinde kesip çocuğunuzun tabağına koyduğunuz bir dilim ekmek, gülen suratlı bir makarna tabağı, tabakta resim şekline getirilmiş çeşitli sebzeler, çiçek şeklindeki yumurta halkaları… Besinleri çocuğunuzun hoşuna gidecek hale getirin.