Eğer herhangi bir ülkeye iş için veya gezi için giriş yapmak istiyorsanız pasaport sizin kimliğinizdir. Biz de sizlere bu haberimizde pasaport türleri hakkında bilgi veriyoruz.
Umuma Mahsus Pasaport(Bordo Pasaport)
Umuma Mahsus Pasaport nedir? Bordo renkteki pasaport, özel bir durumu yoksa Türkiye Cumhuriyeti insanları ve KKTC insanları, genellikle bu pasaportu alırlar. Genelde standart harç ücretine tabiidir. Umuma Mahsus Pasaport nasıl alınır? Başta İçişleri bakanlığı olmak üzere, Bakanlık tarafından yetki verildiyse eğer valilik yardımıyla bu pasaporta sahip olabilirsiniz. Eğer yurt dışında yani evinizde yaşamıyorsanız Türkiye Cumhuriyeti konsolosluğunun herhangi birini ziyarete gidip bu pasaport türüne sahip olabilirsiniz. Hiçbir koşulda özel şart talep edilmez.
Hususi Pasaport( Yeşil Pasaport )
Hususi Pasaport Nedir? Devlet kademesinde görevlerde yer almış belli noktalarda bir dereceye gelen kimselere verilen pasaport türüdür. Yeşil renkte olmasıyla beraber keskin sıkı şartlara tabiidir. Devletteki kıdem derecenize göre hak kazanıp kazanmadığınızı belirler. Hususi Pasaport nasıl alınır? Öncelik olarak bu pasaportun tüm işleri İl Emniyet Müdürlükleri tarafından yapılmaktadır. Başka bir nokta tarafından işlem yapılamaz. Bu pasaport memur görevlilerine ve kamu görevlilerine teslim edilmektedir. Her zaman memur ve kamu görevlisi almaya hak kazanamaz. Öncelik olarak derecenize bakılır, 1.2 ya da 3. dereceye gelmişse eğer yeşil pasaportu almaya hak kazanmıştır. Ve yeşil pasaportu da eski Bakanlar, TBMM eski üyeleri de almaya hak kazanır.
Hizmet Pasaportu( Gri Pasaport )
Kişi devlet kademesinde yer aldığı kurum görevinde yeşil pasaport ya da siyah pasaport alamıyorsa ve de yurt dışına seyahate çıkacak ise bu kişiye Hizmet Pasaportu yani Gri Pasaport verilmektedir.Hizmet Pasaportu nasıl alınır? Örneğin bir belediyede devlet memurusunuz. Belediye kademelerinin herhangi bir görev isteği yurt dışına gideceksiniz. Bu tür durumlarda Devlet tarafından halledilen tüm işler tamamlanarak ilgili kişilere hizmet pasaportu iletilecektir. Özel bir koşul yer almaz. İlgili kişi görevliyi hizmet aşaması için göndermesi yeterlidir.
Diplomatik Pasaport( Siyah Pasaport)
Diplomatik Pasaport Nedir? Önemli ve en üst kademelerde yer alan örneğin, TBMM üyeleri başta olmak üzere bakanlar, valiler ve belediye başkanı gibi devlet içerisinde yer alan önemli kademelerde ki kişilere Diplomatik Pasaport yani siyah rapor verilmektedir. Rengi siyah olup ağır işlevde kullanılmaktadır. * Diplomatik Pasaport nasıl alınır? Doğrudan kişi tarafından yapılan başvurucu sonucu alınan pasaporttur. Önemli ve net koşullardan birisi ise ”aktif görevde olma koşulu” olmaktır. TBMM üyelerinden biride bu pasaporta sahip olabilir. Ama emekli olduktan sonra bu pasaportu alamaz. Aile bireylerine bu pasaport konusunda herhangi bir hak kazandırmazlar. Fakat bu pasaporta sahip olan kişiler aile bireylerine yeşil pasaport hakkını verirler.