Vücudunuz için en doğru olan güneş kremini almak istiyorsunuz ancak kremin üzerinde bulunan terimler aklınızı karıştırıyor. Merak etmeyin biz bu terimlerin anlamlarını sizlere sunuyoruz.
Kimyasal güneş koruyucular: Bu güneş koruyucuların etkisi 15 ile 30 dakika arasında başladığı için güneşe çıkmadan önce cilde yedirilip emilmesi beklenmelidir. Kimyasal koruyucular cilt tarafından emilir.
Suya dayanıklı: SPF özelliğindeki güneş kremi suda 40 dakika etkisini göstermeye devam eder. “Ekstra suya dayanıklı” olanlar ise bu süreyi 80 dakikaya çıkarır.
Fiziksel güneş koruyucular: Bu koruyucular, görünmez bir kalkan gibi cildin üst tabakasında kalır ve sürüldükleri andan itibaren korumaya başlarlar.
Foto Aging: Güneş hasarına bağlı cilt yaşlanmasıdır. Sonucunda ince kırışıklıklar, çizgi, leke ve dokuda sertleşme oluşur.
SPF (Güneş Koruma Faktörü): Güneşten koruyucu ürünlerin üzerinde bulunan SPF (Güneş Koruma Faktörü) numarası, cildi hangi düzeyde koruduğunu yada güneş altında kızarmaya başlamadan kalınacak süreyi ne ölçüde uzattığını gösterir.
UVA: Cildin derinlerine kadar nüfuz eden, cilt kanserine ve fotoaging’e neden olan ultraviyole ışınıdır.
UVB: UVB ışınları cildin üst katmanlarını geçerek güneş yanığına, erken yaşlanmaya ve cilt kanserine neden olur. Bu UVB ışınları camdan geçemez.
Yıldız dereceleri: Gıda ve İlaç İdaresi’nin üzerinde çalıştığı koruyucu kremlerin etiketinde görmeye hazırlıklı olman gereken yeni bir sistem. Yıldızlar sağladığı güneş korumasına göre birden dörde kadar derecelendirilebiliyor (en düşük için: 1; en yüksek için: 4)
Su geçirmez: Tüm güneş kremleri yıkanabilir, ter dolayısıyla vücuttan kayabilir ve sürtünme sonucu dağılabilir. Bu nedenle “su geçirmez” güneş kremleri mümkün değildir. Gıda ve İlaç İdaresi bu terimin etiketten çıkarılmasını öneriyor.