Eğer güneş gören bir balkona ya da saksı koyabileceğiniz bir cam pervazına sahipseniz, evinizde kendi yeşilliğinizi yetiştirebilirsiniz. Bunları dalından taze taze koparıp mutfağınızda kullanmanın keyfi de bir başka olur tabi… İşte dalından koparıp taze taze kullanabileceğiniz yeşillikler:
*Maydanoz: Pek çok yemeğe lezzet katan; faydaları saymakla bitmeyen maydanoz, tohum ile yetiştirilir. Ekmeden önce tohumu bir gece ılık suda bekletmek, filizlenmeyi hızlandırır.
*Kekik: Et yemeklerinin vazgeçilmezi olan kekik, güneşli ve yarı gölge alanları sever. Aşırı sıcağa ve sert rüzgarlara dayanıklı olan kekiğin çayı, kış aylarında soğuk algınlığı için birebirdir.
*Nane: Güneşli ve yarı gölge alanları seven naneyi her gün sulamak gerekir. Kumlu ve humuslu toprakta yetişir. Topladığınız hasadınızı kurutarak, mis gibi kuru nanenizi de kendiniz yapmış olursunuz.
*Biberiye: Fırında tavuk yemeklerinin olmazsa olmazı biberiye, 3 – 4 günde bir sulanarak, güneşli ve yarı gölge alanlarda yetişebilir. Soğuk havaya oldukça dayanıklı olan biberiyenin, bitki çayı olarak, hazımsızlığı gidermek, konsantrasyonu arttırmak, hafızayı güçlendirmek gibi sayısız faydası bulunuyor.
*Fesleğen: Tohumlama ile yetişen fesleğen, güneşli ve yarı gölge alanlarda rahatlıkla yetişebilir. Yazın balkonunuzda bulunan fesleğenler sayesinde sinekleri de uzaklaştırmış olursunuz. Her gün sulamanız gerekir.
*Tere Otu: er tür toprakta rahatlıkla yetişebilen tere otu, özellikle ilkbaharda ekilirse daha verimli oluyor.
*Melisa: 2 – 3 günde bir sulanması gereken melisa, güneşli ve yarı gölge alanları sever. Stresten arındırıp, rahat uyumanızı sağlar.
*Kuzu Kulağı: Hemen her tür toprakta yetişebilen kuzu kulağı, kış ayları dışında istediğiniz zaman ekilebilir. 3-4 günde bir sulanması yeterli olacaktır.