İnsanoğlunun atlarla olan ilişkisi insanlık tarihi kadar eskidir. Dünyanın birçok ülkesinden misafir davet edilerek, düzenlenen At Şenliği etkinliklerinin en ünlü olanlarını sizler için listeledik;
İtalya, Palio di Asti: Adını, yarışın bitiş çizgisine konan ve kazanana ödül olarak sunulan değerli bir kumaşa verilen ‘palio’ isminden alan yarış, Kuzey İtalya’nın güzel kasabası Asti’de 13. yüzyıldan beri, senede bir, Eylül’ün üçüncü pazar günü yapılmaktadır. Her ne kadar pazar günü düzenlenen bir yarış olsa da gelenler cumartesi gününden çadır kurmaya başlıyor. Ardından renkli eğlenceler düzenlenerek pazar günü de ihtişamlı bir geçit töreninin ardından yarışa başlanıyor.
Fas, Fantasia: Asıl anlamı barut oyunları olan ‘lab el baroud’ oyunu, bir tür Berberi geleneğinden doğmuş. Bir Berberi geleneği olan Fantasia, özellikle düğünlerde oynanır; gösterişli yöresel kıyafetlerle süslenen bir dizi binici, ellerinde eski usül barutlu tüfekleriyle aynı anda, senkronize bir şekilde tek bir hizada atlarını sürmeye başlarlar.
Türkiye, Cirit: Türklerin Ortaasya’dan taşıdıkları geleneklerden biri olan cirit, daha sonraları Osmanlı tarafından da benimsenmiş ve bir savaş oyunu olarak yaygın bir şekilde kullanılmıştır. Tehlikeli olduğu için Osmanlı döneminde yasaklanan oyun güzümüzde ülkenin Erzurum, Bayburt ve Elazığ gibi illerinde sürdürülmeye devam ediyor. Davul ve zurnaların çalındığı oyun bir hayli eğlenceli de olup, kendi çapında pek çok kuralı barındırıyor.
Azerbaycan, Çövken: İngilizlerin tüm dünyada popüler hale getirdiği Polo’nun geleneksel hali olan Çövken’in kökeni MÖ 6. yüzyıl İran’ına dayanmaktadır. İngilizler tarafından keşfedildikten sonra ismine ‘polo’ denilmiş olan oyun aslında Azerbaycan’ın ata sporu. Altışarlı takımlar halinde 30 dakika süren çövken, oyuncuların sopalarla lastik topa vurarak 3 metrelik kalelere gol atmaya çalıştığı bir yarış. Çövken, aynı zamanda UNESCO Kültür Mirası’na geçmesiyle de ayrıca önemli.