Diğer ülkeler nasıl mantı yapıyor?

Diğer ülkeler nasıl mantı yapıyor?

Mantı; şüphesiz Türk mutfağının vazgeçilmez ve en güzel yemeklerinden bir tanesi. Peki siz bu lezzetin yalnızca Türklere ait olduğunu mu düşünüyorsunuz? Mantı dünya mutfaklarında farklı tat ve formda karşımıza çıkan bir tat. Sizlere evrensel bir yemek halini almış olan mantının diğer ülkelerdeki çeşitlerini derledik;
Çin – Baozi: Baozi veya diğer adları ile “bao, bau, nunu”, geniş mantı hamurlarının içine et veya sebze doldurulması ile yapılır. Buharda pişirilerek hazırlanan bu mantı çeşidi kendi içinde 13 farklı şekilde hazırlanır.

Rus – Pelmeni: Şekli diğer mantı çeşitlerine göre biraz farklıdır. Etli, mantarlı, tavuklu, patatesli ve hatta vişneli gibi çok çeşitli içlerle hazırlanabiliyor.

Moğolistan – Buuz: Buuz, Moğol ve Orta Asya Türklerinin yaşadıkları “Yurt” çadırlara benzemektedir. Hamur içine olabildiği kadar çok et alacak şekilde açılıyor sonra ya haşlanıyor ya da buharda pişiriliyor.

Japonya – Nikuman: Çin’in “Baozi”si ile neredeyse aynı olan Japonya’nın Nikuman’ı içerik olarak domuz etinin de bolca kullanıldığı bir yiyecek.

Nepal – Momo: Pirinç unu ve normal undan elde edilen hamur açıldıktan sonra içleri sebze, patates, tavuk ile doldurulup ceviz büyüklüğünde hazırlanıyor, sonrasında da tencerelerde özel buhar aparatı üzerine dizilip buharda pişiriliyor. Pişen momolar servis tabağında özel soslar eşliğinde sunuluyor.

İtalya – Ravioli: İtalyan mantısı da denilen “ravioli”, bizim mantımıza göre gerek şekil gerekse iç malzemesi ve sosları olarak farklılık gösterir. Öyle ki, Türk mantısında kullanılmayan mantar, deniz ürünleri, İtalyan peynirleri raviolide sık sık kullanılır.