Türkiye’ye başta Hollanda ve Belçika’dan olmak üzere birçok ülkeden turist getiren bir numaralı firma Corendon, yeni bir atılımla otel ve organizasyon işlerinde de adım adım ilerliyordu. Corendon Hotels Yönetimi bir açıklama yayınlayarak KKTC’de tur operatörü olarak yürüttükleri operasyonları son dönemde karşılarına çıkan siyasi yönden engeller sebebiyle geri çekilme kararı aldıklarını belirtti.
Corendon Hotels Yönetimi tarafından yapılan açıklamayı dikkatinize sunuyoruz:
İşte o açıklama:
Tur operatörü olarak Hollanda ve Belçika’dan; aynı zamanda havayolu olarak da Polonya, Danimarka, İtalya, Macaristan’ dan yıllardır KKTC’ye turist getiren grup, otel işletmeciliği anlamında Türkiye, Hollanda, Yunanistan ve İspanya’daki yatırımlarına KKTC’den bir oteli de bünyesine katarak ilerlemek istedi.
Kıbrıs’taki turizm faaliyetlerine en son olarak da 2015 sezonunun başında “Jasmine Court-Girne” otelinin işletmesini alarak devam etmek isteyen turizm grubu, otelin açılış sürecinde karşılaşılan bürokratik engeller sebebiyle büyük bir hayal kırıklığı ve maddi kayıp yaşadı.
Süreç, Corendon’un Kyrenia Jasmine Court Hotel and Casino Limited ile Girne’deki Jasmine Court Hotel’in işletmeciliğini devralmak için 10 yıllık (5+5) sözleşme imzalaması ile başladı. İmzanın ardından Corendon, bir yandan uzun süren bir tadilat, açılış hazırlığı ve Türkiye, Hollanda ve Belçika’da yapılan pazarlama faaliyetlerini yürütürken bir yandan da Maliye Bakanlığı uhdesinde olan otelin alt kiralama iznini almak için resmi süreçleri başlattı. Fakat bu noktada, Corendon yetkilileri Jasmine Court’un sahibi şirket ile birlikte Maliye Bakanlığı, Turizm Bakanlığı, Büyükelçilik, Turizm Müşavirliği gibi ilgili tüm resmi makamlara başvurmalarına rağmen Maliye Bakanlığı gerekli izinler konusunda sebebi belli olmayan, anlaşılamayan argümanlar öne sürerek olumlu yaklaşımda bulunmaktan kaçındı. Gerek Kuzey Kıbrıs’ın yurtdışındaki tanıtımının olumsuz etkilenmemesi gerekse otele rezervasyon yapan binlerce turistin şikayetine maruz kalmamak adına, Corendon defalarca bu makamlara gidip durumunu anlattı. Fakat, en sonunda çatısı altında 7 otel daha bulunan Corendon Hotels Yönetimi pes ederek otel işletme sözleşmesini feshetmek durumunda kaldı. Sonuçta 2015 sezonu için Jasmine Court Hotel’e aldıkları tüm rezervasyonları çalıştıkları diğer otellere aktaran Corendon, otelin açılması için yaptıkları maddi katkılar, tanıtıma harcadıkları pazarlama bütçesi ve en son da müşterilerinin başka otellere geçirilmesinden oluşan fiyat farklılıkları ile birlikte yüzlerce müşteri şikayeti ve 2,5 milyon Euro zarara uğradığıyla kaldı!!!
Kuzey Kıbrıs’ taki kumarhane otellerinde deniz kum, güneş beklentisindeki turistin yeterli hizmet ve itibarı görmemesi sebebiyle, Türkiye, Hollanda, İspanya ve Yunanistan’daki otel yatırımlarına Kuzey Kıbrıs’ı da ekleyerek turiste beklediği kalitede hizmet ve ürün sunmak arzusunda olan Corendon Turizm Grubu, Jasmine Court otelin açılamaması sonucu otele rezervasyon yapmış yolcusunu Türkiye ve Yunanistan’daki alternatif otellere çekmek zorunda kaldı. Kuzey Kıbrıs’a gelen Avrupalı turistin otellerde gördüğü yetersiz ilgi alaka ve düşük kalitedeki hizmet yüzünden giderek azalan talep sebebi ile de ilk önce 2015 yaz sezonu için Belçika operasyonlarını iptal etmişti. Corendon, daha sonra da Hollanda’dan Kuzey Kıbrıs için planladığı kapasitesini %50 oranında azalttı. Corendon yetkilileri şimdi de bu azalan kapasiteyi yüksek sezona girerken iptal etme hazırlığında!!!
Resmi otoritelerin, ne olursa olsun turizmde büyük adımlar atarak önce Türkiye’ye daha sonra diğer ülkelere yılda ortalama 700-750 bin yolcu üreten bir tur operatörü olan; ayrıca bünyesindeki iki havayolunun (Corendon Airlines Türkiye, Corendon Dutch Airlines) 15 uçağı ile her yıl 43 ülkeden, 190 havaalanından 2,5 milyon yolcuyu tatile taşıyan, böylesi bir turizm grubunun önünü açabilen formüller üreterek, en azından Kuzey Kıbrıs hayrına, Corendon’a yol göstermesi gerekirdi.
Kuzey Kıbrıs şimdi otursun düşünsün nasıl toplayacaklar bu turisti, nasıl cezbedecek tur operatörlerini, nasıl teşvik edecek otel yatırımlarını?
Diğer taraftan, nitelikli tesis ve yatak ihtiyacı olan KKTC’nin devlet yetkilileri hangi akla hizmet milyonlarca dolar yenileme yatırımı ile aylar süren renovasyon süreci sonunda açılmak üzere olan, rezervasyonları alınmış, satışı yapılmış, müşterisi hazır, işletmecisi hazır bir otelin (Jasmine Court) önüne geçip engel olabildiler? Bunu neden yaptılar çıkıp açıklamaları gerekir!
Lafta, Jasmine Court Hotel’in Corendon gibi bir grup tarafından işletilmesinden son derece memnun olacaklarını belirtirken, tüm süreci nasıl sadece firma adına değil, KKTC adına, turizm adına da rezillik haline getirebildiler?
Corendon Havayolları, her uçmaya başladığı Avrupa şehrinden –Amsterdam, Brüksel, Kopenhag, Varşova’dan- Kuzey Kıbrıs’a uçuş koyarken; bu ülkelerde Rum Lobisinin önlerine çıkarmaya çalıştığı KKTC Devlet yetkililerinin ruhunun bile duymadığı tüm engellerle kendi kendine mücadele ederken; bu havalimanlarındaki ekranlarda “Ercan” yazdırmış bir turizm elçisi iken, resmi makamlar el ele verip bu turizm gladyatörünün ayağına çelmeyi kendi atmış oldu. Kısaca KKTC’nin Corendon’a yaptığını Rum Lobisi bile yapamamıştı!
Gelişimini turizm gelirine bağlamış hiçbir ülkede görülemeyecek bürokratik engeller; böyle bir turizm grubunun yaratabileceği katkıların görmezden gelinerek takınılan ilgisiz, çözümsüz yaklaşım, yetkililerin Kuzey Kıbrıs’ın Türkiye’den gelecek kumar turizmi ile yürümeyi yeterli gördüğüne işaret ediyor. Verilen yolcu başı teşviklerin yüzü suyu hürmetine dahi olsa, ara inişli uçaklar ile Avrupalı yolcuyu 5,5-6 saatlik yolculuk sonunda Kuzey Kıbrıs’a getirebilen az sayıda tur operatörünün de değerinin bilinmemesinin üzerine, bir de sadece getirdiği yolcu ile ilgilenip başka hiçbir konuda ne tur operatörüne, ne otel işletmesine, ne havayoluna yani kısaca turizmciye elindeki imkanları sunmayan Kıbrıs turizmi, hevesi olanın da hevesini kırıp gönderiyor.
Corendon Turizm Grubu yönetimi, Kıbrıs turizmine bu kötülüğü planlayan, yapan, alet olan her kimse hesabını turizm camiasına vermesini istiyor. Ayrıca zararlarının tazmin edilmesi için de tüm yolları zorlayacaklarını, her kapıyı çalacaklarını belirtiyor.
Böylece Corendon’un Kıbrıs operasyonları el birliği ile bitirilmiş oldu. Beyler şimdi fuarlardaki boş standları ile ülkeyi tanıtmaya devam etsinler!