Dünya ülkelerinin bazı başkentlerinin hikayesi oldukça tuhaf. Büyük ihtimalle bu hikayeleri bakımından oldukça tuhaf olan başkentlerden haberiniz yok. İşte ilginizi çekecek hikayeleriyle o başkentler;
İslamabad, Pakistan: 1947’de bağımsızlığını kazanan Pakistan’ın başkenti olan Karaçi’nin yerine ülkenin yeni bir başkente sahip olması gerektiğine karar verildi. Politik ve ekonomik açılardan oldukça geçerli olan bu karar, hummalı bir çalışma ile sıfırdan kurulan İslamabad’ı güçleştirerek metropol bir şehir haline getirdiler.
Nay Pyi Taw, Myanmar: Myanmar’ın yeni başkenti Nay Pyi Taw, kelima anlamıyla da oldukça gizemli bir şehirdir. 2005 yılında yapılan şehir, gizemli olarak anılıyor. Söylentilere göre Nay Pyi Taw, Myanmar’ın eski lideri Kıdemli General Than Shwe tarafından özel astroloğunun görüşlerine göre planlanmıştır. Oldukça küçük bir başkent olmasına rağmen; devasa boyuttaki heykelleri ve gösterişli saraylarıyla ünlenmiş bir başkenttir.
Brasília, Brezilya: 1956-1960 yılları arasında sadece 41 ayda inşa edilmiştir. Şehir planlamacısı Lúcio Costa ile baş mimar Oscar Niemeyer’in öncülüğünde tasarlanan şehir, kamuya açık geniş bulvarlar, yapay göller ve havadar parkları ile göz kamaştırıyor. Görenleri etkileyen bir çok yapısı bulunan Brasília’nın Brasilia Katedrali ise en dikkat çekici yapısıdır.
Astana, Kazakistan: 1998’de Kazakistan’ın başkenti ilan edilen şehir, Orta Asya’nın göz alabildiğince uzanan düzlüklerinde ve oldukça uzaklarda yer alıyor. Akmola Eyaleti sınırlarında bulunan Astana, devasa anıtsal bir şehirdir. Otoriter lider Nursultan Nazarbayev’in gerçek üstü güçlülük duygusunun bir eseri olan bu şehrin başkent olmasındaki temel neden; nüfusun ülkenin güney kesiminde toplanmasını engellemekti.