Yurtdışında kaybolan ya da çalınan pasaportlarla ilgili ne yapılmalı?

Yurtdışında bir tatile çıkmışsanız ve oranın yabancısıysanız yaşadığınız aksilikler tatilinizi zehir etmeye yeter de artar bile. Bir de pasaportunuzu kaybettiyseniz ve kısa süre içinde geri dönmeniz gerekiyorsa panik olmaktan kendinizi alamazsınız. Ancak telaş etmenize gerek yok. Pasaportunuz olmasa dahi bu adımları izleyerek ülkenize rahatça dönebilirsiniz:
1)Pasaportunuzun fotokopisini bulundurun: Seyahate çıkmadan önce pasaportunuzun fotokopisini çekip ayrı bir yerde bulundurmanız, yurtdışında pasaportunuzu kaybetmeniz durumunda her koşulda pasaportunuzun detaylarına erişebilirsiniz.
2)Kayıp tutanağı alın: Pasaportunuzun kaybolduğunu fark ettiğiniz anda en yakın polis amirliğine giderek pasaportunuzun kaybolduğuna dair bir tutanak almalısınız. Bu tutanak hem Türkiye Konsolosluğu’ndan geçici pasaport veya seyahat belgesi alabilmeniz, hem de eğer yurtdışında yaşıyorsanız pasaportunuzu yenileyebilmeniz için gereklidir. Tutanak hazırlanırken pasaportunuzun seri numarasını belirtmeyi unutmayın.

3)Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu’na başvurun: Eğer seyahatteyseniz ve kısa bir süre sonra Türkiye’ye dönmeniz gerekiyorsa bulunduğunuz yere en yakın Türkiye Konsolosluğu’na giderek pasaportunuzun kaybolduğuna dair tutanağı ibraz edin ve geçici pasaport veya seyahat belgesi alın. Bu belge ile pasaportunuz olmasa bile havaalanında geçiş hakkınız bulunmaktadır. Ancak Türkiye Konsolosluğu bulunmayan bir ülkedeyseniz, pasaport kayıp tutanağınız ile seyahatiniz öncesinde havaalanına giderek iki ülke arasında görüşmeler yapıldıktan sonra ülkenize dönebilirsiniz.
4)Dönüş uçuşunuzun doğrudan olmasını tercih edin: Dikkat etmek gereken bir diğer nokta da dönüş uçağınızın doğrudan Türkiye’ye dönüyor olması. Aktarmalı uçuşlarda, aktarma yapacağınız ülkenin prosedürlerine ve havaalanında uluslararası aktarma bölgesi bulunup bulunmadığına göre seyahat belgesi veya geçici pasaport ile geçişlerde sorun çıkma olasılığı bulunuyor.