Yeşil pasaport, bordo pasaporttan farklı olarak en fazla 5 yıl geçerlilik süresine ve daha fazla dolaşım gücüne sahip olan bir pasaport türüdür. Yeşil pasaport sahibi, aynı zamanda bu hakkından eşini ve çocuklarını da faydalandırabilir. Fakat eşte herhangi bir yaş sınırı olmamakla birlikte çocukta ne yazık ki belirli yaş sınırları vardır.
Yeşil pasaport avantajları arasında en önemli neden : 150’den fazla ülkeye, vize almadan gidebilirsiniz. Kamu kurum ve kuruluşlarında, 1.2. veya 3. derece memurluk mertebesine ulaşmış kişilere verilir. Bunun yanında farklı mertebede veya kuruluşlarda çalışan ve emekli olmuş kişilere de verilebilmekte.
Yeşil pasaportu almaya hak kazanmak için kamuda çalışmak ve aşağıdaki maddelerin herhangi birini sağlıyor olmak gerekiyor.
*TBMM eski üyeleri ve eski bakanlar,
*1.,2. ve 3. derece kadrolarda çalışan ve emekli olan devlet memurları ve sözleşmeli devlet memurları,
*Kadro karşılığı olmaksızın çalışıp emekli kesenekleri 1.,2. ve 3. derece üzerinden kesilerek T.C. Emekli Sandığına yatırılan çalışanlar ve bu durumda çalışırken emekli olan sözleşmeli devlet memurları,
*Büyükşehir, il, ilçe ve 1. derece kadro ile belde belediye başkanları (görevleri süresince),
*Özelleştirme kapsamına alınan T.C. Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Bankası çalışanlarından olan kişiler yeşil pasaport alabilir.
18 yaşından büyük çocukların bu haktan faydalanabilmesi için 4 temel şart vardır. Bunların tamamının kendilerinde olması gerekir. Bu şartlar ise ;
*Çocukların öğrenci olmaları gerekmektedir.
*Anne veya baba, hak sahibi kim ise onunla birlikte ikamet ediyor olmalıdır.
*Çocuğun, gelir getiren bir işte çalışmıyor ve aynı zamanda SGK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığında herhangi bir ödeme kayıtlarının olmaması gerekir.
*Son olarak ise bekar olmaları gerekir.