Tekneyle kanallar arası dolaşmak Londralı gençlerin yaşam tarzı olarak git gide yaygınlaşıyor…
Londralılar neden teknede yaşamı seçiyor
İki yıldır Londra’da olan 24 yaşındaki Matthew Winters daha önce Camden, Market, Broadway Angel ve Little Venice gibi Londra’nın en pahalı semtlerinde oturmuş. 800 sterlinlik yıllık sigorta ve tekne ehliyeti ile Londra’nın kanalları boyunca istediğiniz yere demir atabilirsiniz. Tek şart iki haftada bir yer değiştirmeniz.
Teknelerin genişliği İngiltere’nin dar kanallarından rahat geçsin diye 2,1 metre oluyor. Eskiden dar bir kesim bunu yaparken bugün teknede yaşam yaygınlaşıyor. 2009’dan bu yana Londra’da konut fiyatları yüzde 86 artış gösterdi. 2010’da Londra’nın 97 km’lik kanallarında 413 kişi teknede yaşarken bugün bu sayı 1615’e ulaştı.
Kapılar sanki Hobbitler için yapılmış; dolap, tuvalet, mobilya, yatak, ocak için ayrılan bölmeler geriye sadece iki ayaklık alan bırakıyor. Teknenin içine oturup yerleştiğinizde ortam daha sıcak geliyor. “Bu tekne hayatımı kurtardı” diyor Winters. “Londra’da kira ödemek için çok çalışmanız lazım.” Oysa şimdiki masrafı ayda 200 sterlin kadar ve buna tekne için ödediği taksit de dahil. “Bu büyüklükte bir tekneyi 18-24 bine alabiliyorsunuz; küçükleri çok daha ucuz” diyor. Teknenin üzerine yerleştirilmiş güneş enerjisi panelleri 600 sterline mal olmuş. Bu şekilde 15 yıl boyunca elektrik ihtiyacını karşılayabileceğini söylüyor. “Ayrıca iki haftada bir yeni bir yere demirlemeniz gerektiğinde sanki yeni bir semte taşınmış oluyorsunuz” diyerek savunuyor bu yaşam tarzını.
Yasalar teknelerin aynı semtte 14 günden fazla demirlemesine izin vermiyor, yıl boyunca 20 mil kadar dolaşmanın dikkat çekmeyeceğini söylüyorlar. Londra içlerinde demir atacak yer bulmanın çok zor olduğunu söyleyen 25 yaşındaki Sarah Nicholas. Halkla ilişkiler alanında çalışan Nicholas, teknede yaşaması sayesinde epeyce tasarruf ettiğini ve yarım zamanlı çalışmaya geçerek yüksek lisans yapmaya başladığını söylüyor.
Güney Afrika kökenli bilgisayar programcısı 34 yaşındaki Ryan Bateman ise üç yıl boyunca Londra kanallarında dolaştıktan sonra bir yıl kadar önce Doğu Londra’daki Haggerston’da sürekli demir atmış. Üç yılda 30 bin sterlin masraf yapmış. “Kapınızı bir açıyorsunuz ki Tottenham Hale’desiniz, sonra bir bakıyorsunuz Camden’da. Her defasında farklı bir yere adım atıyorsunuz.” Bateman Haggerston’da demirlediği yer için ne kadar ödediğini söylemiyor; ama Londra’nın merkezinde daimi demirleme yerleri ayda bin sterlini buluyor. Bu semtte 1+1 daire satın almak 515 bin sterline, kiralamak ise ayda 1600 sterline mal oluyor.
Londra metrosunda menajer olan 29 yaşındaki Lorna Tooley, Londra’nın doğusundaki Bow semtine demir attı. Aldığı tekne için de epey masraf yaptığını, ama bunun ayda iki bin sterlini bulan eski ev taksitlerinin yanında küçük kaldığını, artan parasıyla sık sık tatile çıktığını söyledi.
Teknede yaşamın avantajları olduğu kadar dezavantajları da var. Gece tekneyi rıhtımdan çözenlerle uğraşmak zorunda kalmanın yanı sıra motor bakımı, tuvalet boşaltımı gibi işlerin düzenli yapılması gerekiyor. Soygun girişiminde bulunanlarda cabası… Kanallardaki kalabalık bu yaşamı biraz zorlaştırıyor.