Genelde bahar ve yaz aylarında yapılan keyif verici doğa sporlarından birisi olan trekking, soğuk havaların yaklaşımı ile geri planda durmaktadır. Sadece trekking değil, kış ayının sert soğu ile diğer sporlara da ara veren spor tutkunları için soğuk havada trekking yapmak bir engel değildir. Şöyle ki Doğru önlemleri alarak ve ekipmanları doğru seçerek kış ayında yapılan doğa yürüyüşleri, hem sağlığınız açıdan sorun çıkarmaz. Hem de temiz havanın keyfini doyasıya çıkaracak bir aktivite oluyor. Doğa yürüyüşlerine çıkmadan önce alınması gereken tüm önlemlere bir göz atalım.
Hava durumuna bakmadan yola çıkmayın;
Yaz yürüyüşlerinde hava çok önemsenmese de kış aylarında yapılan doğa yürüyüşleri hava durumunu kontrol etmek büyük önem taşımaktadır. Ve ister günübirlik yürüyüş olsun ister uzun süreli doğa yürüyüşü kesinlikle hava durumunu kontrol ederek hazırlığa başlamalısınız. Hava durumunu da uzun dönemli hava tahminlerinden öğrenmeniz sizin için daha olumlu olur. Bir yandan da çığ tehlikesini göz önünde bulundurmalısınız. Ve bölgenin geçmiş zamanlardaki hava durumuyla beraber çığ düşme oranını incelemeniz tedbirli olmak açısından şarttır.
Doğru ekipman seçimi ile yürüyüşü kolaylaştırın;
Kış ayında yaptığınız doğa yürüyüşlerinden keyif almak için öncelikle doğru ekipman seçimi yapmanız gerekir. Yürüyüş yaparken dikkat etmeniz gereken bir unsur daha hastalanmamak için hava şartlarına uygun kıyafetler tercih etmelisiniz. Ve havanın soğuna göre, zeminin ıslak olduğunu göz önünde bulundurarak ekipmanınızı ona göre ayarlamanız sizin için daha iyi olacaktır. Özellikle ayakkabı seçimine dikkat edilmelidir. Çünkü sıcak havada kullanılan trekking ayakkabılarını giymek sporcuların ayaklarına sorun çıkaracaktır. Kıyafet seçiminde de böyle düşünmeniz gerekmektedir. Sağlığınızı riske atacak kıyafetleri kullanmayı aklınızdan geçirmeyin bile. Sizi sıcak tutacak ve rahat bir kıyafet ile yürüyüş yapmak sizin için daha uygun olacaktır.
Trekking Giyiminde Püf Noktalar;
Hava şartlarına uygun seçilmesi gereken kıyafetler iç, orta ve dış katmanlardan oluşur. Özellikle alt giysi olarak seçtiğiniz içlik giysilerini pantolon altına giyebilir ve yürüyüşe çıkabilirsiniz. Pantolon seçimine gelirsek kot pantolonu seçmeniz yanlış olacaktır. Özel olarak üretilmiş hızlı kuruma özelliğine sahip trekking pantolonunu tercih edebilirsiniz. Vücudu sıcak tutmaya yarayan asıl katman ise ısı yalıtımının yüksek olması gerekiyor. İç giysilerinin üzerine giyecek olduğunuz ve sizi asıl soğuktan koruyacak olan kıyafet polar olacaktır. Çünkü sıcak ve yumuşak dokusuyla soğuğa karşı dinç duran bir yapıya sahiptir. Dağlık alanlarda birkaç günlüğüne geziye çıkacaklar için özel tasarlanmış olan ısı yalıtımlı şişme montlar tercih edilirken daha soğuk havalarda yürüyüş yapacaklar için ise -10, -13 soğuğa karşı dinç duran mont tercih edilmelidir.