Protein değeri yüksek bir besin olan kırmızı etin sağlığımız açısından birçok faydası bulunuyor. Peki kırmızı eti sağlıklı tüketmek için nelere dikkat etmeliyiz?
* Taze eti buzdolabında en fazla 1 gün saklayın. Uzun süre saklayacaksanız, yiyeceğiniz miktarda ayırıp, kalanını derin dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
* Dondurduktan sonra kullanacağınız etleri oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt kısmında bekleterek çözdürün. Bu çözdürmüş olduğunuz etleri de hemen kullanın ve kesinlikle tekrar dondurmayın.
* Yeni kesilmiş hayvanların eti, hem pişirmede hem de sindirimde zorluk yaratır. Bu sebeple et 1-2 gün soğutucuda bekletilmelidir.
* Etlerin pişirilmesinde haşlama, fırın ya da ızgara tercih edilmeli, yağda kızartmalardan kaçınılmalıdır. Çok yüksek ısıda pişirme ve kızartma yöntemleri çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna sebep olabilir.
* Eti mangalda pişirecekseniz, ateşin kor haline gelmiş olmasına özen gösterin. Kömürün yanmasıyla açığa çıkan kanserojen maddelerin ete yapışmasını önlemek için etleri ateşten 15 santim uzaklıkta tutarak pişirin.
* Uzmanlar, günlük 90 gramdan fazla pişmiş kırmızı et tüketmenin çeşitli rahatsızlıklara yol açabileceğini söylüyor.
* İşlenmiş etler yerine, işlenmemiş etleri tüketmeyi tercih edin. Salam, sucuk, sosis gibi et ürünleri daha fazla yağ ve tuz içerir.
* Hangi pişirme yöntemi olursa olsun, etleri hızlı değil, hafif ya da orta sıcaklıkta uzunca süre pişirin. Çünkü hızlı pişirilen ette protein ve B vitamin kaybı oluşuyor.
* Et tüketiminden 2 saat sonra sıvı tüketiminizi arttırın.