Gökçeada – Çanakkale

Çanakkale’nin bir ilçesi olan Gökçeada, Türkiye’nin en büyük adasıdır. Homeros’un İlyada destanında Imbros adıyla geçmektedir. Ege Denizi’nin kuzeyinde, Saros Körfezi girişinde yer almaktadır. 91 km. kıyı şeridine sahiptir.  Adanın batısında yer alan İncirburnu Türkiye’nin de en batı noktasını ünvanına sahiptir.    Gökçeada 289.5 km2 yüzölçümüne, 95 km kıyı şeridi uzunluğuna sahiptir. Adanın doğu-batı uzunluğu 29.5 km, kuzey-güney uzunluğu ise 13 km’dir. Gökçeada (Kuzulimanı), Çanakkale’den izlenen rotaya göre 32 mil, Gelibolu yarımadasındaki Kabatepe limanına 14 mil, Bozcaada’ya 33 mil, Ege Denizi’nde bulunan Yunan adalarından Limni’ye 16 mil, Semadirek adasına 14 mil uzaklıktadır.
Doğal Yapı
Gökçeada çok engebeli, volkanik kütlelerden oluşmuştur. Adanın % 77′si dağlık,%12′si engebeli,% 11′i ise ovadır. Adanın en yüksek noktası Doruk Tepe 673 metredir.
İklim ve Bitki Örtüsü
Gökçeada’da Akdeniz tipi iklim görülmektedir. Hakim rüzgarlar lodos ve poyrazdır. Senenin büyük bölümünde rüzgarlar devamlılık sağlamaktadır. Bitki örtüsü olarak 6870 hektar orman, makilik alanlar ve zeytinlikler mevcuttur. Gökçeada tatlı su kaynakları bakımından da zengin,kendine yeterli potansiyele sahiptir. Şahinkaya, Dereköy, Aydıncık ve Uğurlu göletlerinden sulama amaçlı; Zeytinli Baraj Gölü’nden ise içme ve kullanma suyu ile Çınarlı ovasında tarımsal amaçlı sulama olarak yararlanılmaktadır. Akarsu yoktur ve dereler yazın kurumaktadır. Adanın doğu kesiminde denizden taşan sulardan oluşmuş Tuz Gölü bulunmaktadır. Tuz Gölü adanın %1′i kadardır.
NASIL GİDİLİR?
Çanakkale iline bağlı olan Gökçeada’ya Çanakkale’den ya da Eceabat-Kabatepe Limanı üzerinden gelebilirsiniz. Yaz ve kış aylarında farklı tarifelerin uygulandığı gemi seferlerinin saatlerini ve çalışan gemi sayısını önceden öğrenmekte fayda vardır. Gökçeada’ya Çanakkale’den gelmek isterseniz iskeleden deniz otobüsüne  binmeniz yeterlidir. Bu seferler 2009’dan itibaren hizmet vermeye başlamıştır. Gemi sizi yaklaşık bir saatlik bir yolculuktan sonra adanın Kuzulimanı’na getirecek ve limanda belediye otobüsleri, ticari taksiler ile minibüsler ile merkez ve köylere ulaşım imkanı vardır.  Eğer Gelibolu yarımadası üzerinden  ( İstanbul,Tekirdağ,Edirne) gelmek isterseniz önce Eceabat ilçe merkezine inecek; iskelede bekleyen Kabatepe minibüs veya otobüsleriyle Eceabat’a 10 Km mesafedeki Kabatepe limanına gelecek ve burada sizi bekleyen  feribot ile 75 dakikalık keyifli bir yolculukla Kuzulimanı’na ulaşacaksınız. Otomobilinizle geliyorsanız Eceabat’a gelmeden, şehitliklere giden sapaktan sapıp 6-7 km. sonra limana ulaşabilirsiniz. İstanbul-Kabatepe Limanı arası 330 km. ,Çanakkale’nin Ankara’ya uzaklığı 650,İzmir’e uzaklığı 330,Bursa’ya 280 km’dir. Öte yandan Gökçeada’da yaz aylarında haftada 2 veya 3 sefer İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı‘ndan  uçak seferleri de düzenlenmektedir.
GEZİLECEK YERLER
İlçe merkezi Yenimahalle, Çınarlı Mahallesi, Fatih Mahallesi, Cumhuriyet Mahallesi ve Kuzulimanı Mahallesi olmak üzere beş mahalleden oluşmaktadır. Beş mahallede de eski yerleşimden örnekler mevcuttur. Tüm resmi daireler ve alışveriş mekanları ilçe merkezinde bulunmaktadır. Görülebilecek yerler arasında Çınarlı Mahallesi’nde bulunan Osmanlı mimari örneklerini taşıyan Merkez Camii ve ilçe merkezinin üç camisinden en büyüğü olan Fatih Camii bulunmaktadır. Biri Yenimahalle ve diğeri de Fatih Mahallesi’nde bulunan iki de kilise mevcuttur.
Terk edilmiş Rum köyleri adaya gelen ziyaretçilerin en merak ettiği mekanların başında gelmektedir. Merkeze 4 km. mesafedeki Eski Bademli köyü,eski Rum evleriyle adanın en eski köylerinden biridir. Mimari özellik taşıyan evleriyle görülmeye değerdir. Tarihi Çamaşırhane  gezip görülmesi gereken mekanlardandır. Çamaşırhanenin önünde bulunan asırlık çınar ağacı dikkat çekicidir. Ayrıca, güneşin batışı buradan büyük bir keyifle izlenebilmektedir.
Bir diğer görülmeye değer köy ise Zeytinliköy(Ayotodori)’dir. İlçe Merkezine 3 km. mesafededir. Bir tepenin yamacında, zeytin ağaçları arasında kurulmuş, daha çok Rum vatandaşlarımızın yaşadığı şirin bir köydür. Yaz, kış Adanın en çok ilgi çeken mekanlarındandır. Ada’ya özgü ve Türkiye’nin dört bir tarafına nam salmış Dibek kahvesini yudumlamak ihmal edilmemelidir.
Osmanlı devrinde ilçe merkezi olan Kaleköy’de Venedik Kalesi ve antik kalıntıları görülmesi gereken yerler listesindedir. Aşağı Kaleköy yaz gecelerinde İlçenin en hareketli mekanıdır. Kordonu ve çay bahçeleri, restaurant ile barlar da buradadır.
Adanın hemen hemen her tarafında denize girmek mümkündür.  İlçe merkezine uzaklığı 13 km. olan  Aydıncık Sahili yaz aylarında adanın en gözde plajı konumundadır. Tuzgölü’ne olan yakınlığı nedeniyle de daha bir ilgi çekicidir. Sahil uzunluğu yaklaşık 2 kmdir. Kamp yapma ve çadır kurma açısından uygun bir konumdadır. Kamping alanları da mevcuttur. Rüzgar sörfüne ilgi duyanlar için de uygun bir mekan konumundadır. Kuzulimanı Gökçeada’nın anakarayla ulaşımını sağlayan, gemilerin yanaştığı yerdir. Dolayısıyla Adaya gelenlerin ilk olarak tanıştığı ve misafirleri karşılayan yer konumundadır. Bu özelliğinin yanında plajı sayesinde Gökçeada’nın gözde mekanlarından birisidir. Plaj kenarında bulunan çay bahçelerinde sıcaktan bunaldığınız anlarda serinletici içecekler bulmanız mümkündür. Yaz aylarında plaj voleybolu ve diğer aktivitelerin çokça yapıldığı mekandır.