Üniversite denildiği zaman akla hemen hukuk, mimarlık ve işletme gibi popüler alanlar gelirken, ismini söylemekte bile zorlandığımız yeni sınıflar açılmaya başlandı. Bunların içinde mezun olduktan sonra işinin hazır olduğu bölümler de mevcut, ülkemizde değeri henüz anlaşılamayanları da… İşte bunlardan bazlarını sizler için inceledik.
Balon pilotluğu: Nevşehir ve İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı içinde yerleşkesi bulunan Kapadokya Meslek Yüksekokulu, diplomalı balon pilotu yetiştiriyor. İlk zamanlarında bünyesinde açılan kurslarla balon pilotu yetiştiren yüksekokulun, YÖK’ün izniyle 2011 yılından bu yana ek yerleştirme kapsamında birisi burslu toplam 5 öğrenci alıyor. 2 yıllık bu bölümden mezun olan öğrenciler, dilerlerse Dikey Geçiş Sınavı’na girerek Uçak Pilotluğu’na da geçebiliyor. Yeni mezun olan balon pilotları, 3 bin 500 lira maaşla işe başlıyor.
Gastronomi ve mutfak sanatları bölümü: Öğrencilerin ve velilerin aklında “şef” yetiştiren bölüm olarak yer etmiş olsa da çok seçenekli bir meslek alanı. Dört senelik lisans programı zamanınca öğrencilere restoran, yiyecek – içecek yönetimi, yemek pişirme teknikleri ve bunların yanı sıra kültür sanat konularında da eğitimler veriliyor. Bölümün hedeflerinden biri zengin Türk mutfak kültürünün akademik bir ortamda muhafaza etmek ve bu kültürü uluslararası alanda tanıtmak. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü mezunları, turizm sektörü, restoran zincirleri gibi mutfaklarda çalışabilir, köşe veya kitap yazarlığı yapabilir, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda denetçi olarak görev alabilir bununla birlikte diledikleri takdirde kendi işlerinin başına geçebilirler. Kısaca yiyecek alanının hepsini kapsayan bir iş imkanı olan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü mezunlarının aldıkları ücret, çalıştıkları alana göre değişiklik gösteriyor. 5 bin TL’nin üzerinde alan mezunlar da , yurt dışında birçok gözde otelde çalışıp aylık ortalama 6 ila 12 bin dolar alan mezunlar da var.
Moleküler Biyoloji ve Genetik: Matematik, fizik, kimya, biyoloji, laboratuvar, biyolojinin prensipleri, laboratuvar teknikleri ve bilimsel metotlar gibi konularda eğitimler veren Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nün amacı, genetik ve biyoteknoloji alanında duyulan ihtiyacın karşılanması için vasıflı eleman yetiştirmektir. 4 senelik eğitimi tamamlayan bölüm mezunları, bakanlıklar araştırma enstitülerinde, özel sektörde ise ilaç ve gıda endüstrisinde araştırma geliştirme birimlerinde yer alabiliyor. Ayrıca mezunlar hastanelerde görev yapabilecekleri gibi isterlerse de meslek hayatlarına akademisyen olarak da devam edebilir.
Rekreasyon Bölümü: Öğrencilerin büyük bir keyifle okuduğu bölümlerden biridir. Rekreasyon Bölümü’nün çalışma alanları değişiklik gösteriyor olsa da temelinde eğlence ve gösteri hizmeti vardır. Mezun olan öğrenciler; Turizm alanında animatörlüğü, halk oyunları, dans, müzik, festival, sergi gibi kültürel rekreasyon aktiviteleri animatörlüğü, belediyeler, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü bünyesinde gençlik kampları ve üniversitelerde çalışabilirler. Gelişmiş ülkelerde oldukça geniş iş imkanına sahip bu bölümün, ülkemizde değeri yeteri düzeyde bilinmemekle birlikte üniversite öğrencilerinin çoğunluğu yaz tatillerinde yapmış oldukları animatörlükten öteye gidememektedir.
Ergoterapi Bölümü: Dört senelik eğitim hayatını ve stajını tamamlayan Ergoterapi Bölümü mezunları, devlet hastaneleri, üniversite araştırma hastaneleri veya özel hastanelerde görev almaya başlıyor. Ergoterapistler, örneğin kaza geçiren hastanın bir taraftan fiziki hasarlarını tedavi ederken bir taraftan da ihtiyacı olan psikolojik desteği sağlıyor. Ergoterapistler, 2 bin 500 – 3 bin TL arasında ücret alırken ALES’te başarılı olanlar ise yüksek lisans veya doktora eğitim alma imkanı elde ederek öğretim görevlisi olabiliyor.